До Лозівщини немає зауважень, а Лозовій рекомендували пришвидшити підготовку до зими +vd

Голови міста і району відзвітували перед начальником обласного штабу з підготовки до зими Валентином Дулубом, першим заступником голови облдержадміністрації. 11 липня виїзне засідання штабу проходило у Лозовій.

 

Лозова план виконує, але відстає від області

Під час звіту мер міста Сергій Степанов повідомив, що лозівське житлово-комунальне господарство готове до зими вже на 40%. Ремонти, за його словами, йдуть відповідно до графіку.

Проблемою, зауважив міський голова, залишається недофінансування чи відсутність грошей на низку проектів. Коштів на ремонт потребують три мости через залізницю. Один з них — шляхопровід по вулиці Моторного, який почали відновлювати ще у 2008 році після вибухів на арсеналі, але далі роботи зупинилися.

“Подальша експлуатація шляхопроводу небезпечна для автомобільного і залізничного транспорту, загрожує життю і здоров’ю пішоходів та пасажирів. Ми вже зв’язувалися з новою трансінспекцією, сьогодні питання на контролі у народного депутата, руку тримаємо на пульсі, займаємося, думаю, буде результат”, – сказав Сергій Степанов, Лозівський міський голова.

Крім того, на Димитровому у Лозовій почали і не можуть завершити санацію головного водогону на мікрорайон. Переведення ж міста на міні-котельні, яке має здешевити тепло, взагалі не починали. Також через відсутність грошей. Хоча кошти, за торішньою обіцянкою самого пана Дулуба, цього року точно мали знайтися.

Після доповіді начальник штабу Валентин Дулуб зробив низку зауважень. Попри те, що Лозова вкладається у графік, сказав він, темпи її ремонтів є нижчими за середні по області. Крім того, за планом, який довела область, протягом року у місті має з’явитися 17 ОСББ. Створили тільки одне, ще три реєструються. І цей темп не задовольняє обласний штаб. Валентин Дулуб доручив виконати план до грудня.

 

Основний показник

Ще жорсткіше йшла розмова про розрахунки за газ, використаний для опалення. Цей показник Валентин Дулуб назвав головним у всій підготовці до зими. Якщо Лозова не віддасть до початку нового опалювального сезону усі 22 з гаком мільйони боргу, газ для котелень вона не отримає, нагадав начштабу.

Місто вже заплатило половину суми, сказав мер Степанов, і дотримується графіку погашення боргу. Але Валентин Дулуб назвав темп розрахунків занадто повільним і розкритикував мерію. Бо борг за газ утворився не лише через населення і те, що нинішній тариф не відповідає витратам, а й через борги бюджетних установ перед КП “Теплоенерго”.

Лозівський голова відповів, що причиною є 30-мільйонний дефіцит міського бюджету.

— Ми маємо отримувати 2 мільйони на місяць дотації вирівнювання (з держбюджету — ред.). Не отримали жодної копійки. За рахунок короткотермінових та середньотермінових позичок на сьогодні, слава Богу, ми не заборгували жодної копійки бюджетній сфері заробітної плати, – зауважив Сергій Степанов.

— Це серйозно, це велике дякую, це правильно. Але стаття “енергоносії” також захищена! – заперечив Валентин Дулуб.

 

Лозівщина теж вкладається у план і відкриває біоплато

Звіт про підготовку Лозівського району проходив швидше і з меншою кількістю запитань. Голова райдержадміністрації Богдан Рева зазначив, що район також вкладається у графіки ремонтів. Проблеми, як і у міста, є з головним показником готовності до зими.

“Рівень розрахунків за газ у КП “Тепловодосервіс” ще нижчі, ніж в місті, в нас 42,7%. Заборгованість 3,8 мільйони гривень. І зменшити цю суму кардинально ми можемо тільки за допомогою вашою, за допомоги міністерства. Це погашення заборгованості з різниці у тарифах”, – сказав голова РДА.

Богдан Рева повідомив, що агропромисловий комплекс вже майже готовий до зими, у Петропіллі триває газифікація, Орілька переходить на менш потужну котельню, а у Єлизаветівці дуже скоро презентують нову систему очищення стоків — біоплато.

На запитання начальника обласного штабу Богдан Рева пообіцяв, що до кінця року у районі виконають план з ОСББ — тут потрібно створити два.

 

Не спитали зараз — пообіцяли спитати пізніше

Після звітів Валентин Дулуб зазначив, що поставив далеко не всі запитання і зробив не всі зауваження, але спеціалісти все і так знають і мають підтягнути проблемні питання.

“Я повністю задоволений ходом підготовки до опалювального сезону у Лозівському районі. Що стосується міста Лозова, я не кажу, що у вас погано. Ні, це не погано. Я кажу, що робота недостатня. Це означає, що є пробіли, і серйозні, які мене напружують, і сильно”, – підсумував засідання штабу його начальник Валентин Дулуб.

Районному керівництву і комунальникам перший віце-губернатор побажав тримати темп робіт на тому ж рівні, а Лозовій він дав два тижні на те, щоб підтягти показники до середньообласних цифр. Наприкінці липня керівництво міста звітуватиме з цього питання в облдержадміністрації.

Валерія Гецко

 

{youtube}aAJYGcJPE8o{/youtube}