У конфлікт лозівських аграріїв втрутилися обласні служби — прокуратура та сільгоспінспекція +vd

Земельний конфлікт двох сільгосппідприємств на Лозівщині набув такого розмаху, що це стурбувало владу Харківщини. В облдержадміністрації проблемі присвятили окрему нараду і послали прокуратуру й сільгоспінспекцію розбиратися на місці.

 

“Супіна-Агро” проти “БОТіКа”

На землях мешканців Шатівської та Смирнівської сільрад триває боротьба за те, хто оброблятиме паї місцевих мешканців — підприємство “Супіна-Агро” чи “БОТіК”. Як свідчать селяни, у хід начебто йдуть захоплення врожаїв, переманювання пайщиків і навіть підробка документів.

І за скаргами людей, і за скаргами самих підприємств за час їхньої суперечки порушувалися кримінальні справи й відкривалися провадження. Частина з них закрита, за частиною слідство ще триває.

Щоб розібратися, що відбувається між аграріями, у середу, 11 вересня, до Лозової приїхали прокурор Харківської області Генадій Тюрін та керівники обласних земельних служб. 13 із 17 питань, з якими прийшли до облпрокурора мешканці Лозівщини, – земельні. І майже всі вони стосуються того самого конфлікту. Генадій Тюрін пообіцяв: усі скаржники обов’язково отримають відповіді.

Перевірка буде подвійною

Паралельно з 11 вересня за дорученням губернатора області розбиратися у конфлікті “Супіни-Агро” й “БОТіКа” почала обласна сільгоспінспекція. Її комісія з 10 спеціалістів приїхала на Лозівщину, щоб перевірити документи і обстежити спірні поля. Свої висновки комісія має озвучити максимум до 20 вересня, повідомив Сергій Бізикін, начальник Державної інспекції сільського господарства у Харківській області.

Ці висновки разом із вже отриманими матеріалами від людей та підприємств-учасників конфлікту вивчатиме обласна прокуратура.

– І ось коли буде все підготовлено, далі ми вже подивимось з точки зору нагляду, з точки зору процесуального керівництва з кримінального провадження, яке є у міліції, і дамо всьому цьому оцінку, – повідомив Генадій Тюрін, прокурор Харківської області.

Він також зауважив, що головною метою усіх перевірок є не покарати когось, а розв’язати конфлікт — аби він не перейшов критичну межу і люди не схопилися за вили.

Валерія Гецко

{youtube}pv_WH4f7d2o{/youtube}