На території лозівського 61 арсеналу можуть відновити військову частину +vd

Харківські піротехніки, які проводять контрольне розмінування, мають завершити роботи до серпня. Потім на території арсеналу планують відновити військову частину.

На колишній лозівський арсенал загін піротехніків заїхав 14 травня. Вони мають наново перевірити і доочистити усі 247 гектарів технічної території, на яких колись зберігались, а потім вибухали боєприпаси. Рішення про додаткове розмінування прийняв уряд на початку цього року. Усе це, нарешті отримавши від Держслужби з надзвичайних ситуації офіційну інформацію, повідоми Лозівський міський голова Сергій Степанов.

Зараз на арсеналі працюють 20 піротехніків. Щоп’ятниці, з 15 до 17 години, вони підривають знайдене. Зробили вже два підриви. Завершити роботу сапери мають до серпня.

Хоча юридично військова частина А0829 все ще проходить процедуру ліквідації, фактично її вже немає, але технічна територія і досі охороняється. Більш того, за нинішніх умов Міністерство оборони тепер навряд віддасть її місту.

– Ми не маємо офіційної інформації, але [неофіційна] інформація вже є – це, звісно, пов’язано з подіями у країні, з посиленням боєздатності, обороноздатності країни. Ми будемо раді, якщо буде прийнято рішення на урядовому рівні з відновлення військової частини у місті Лозова, – заявив Сергій Степанов.

Міський голова запевняє, що городян, які отримали квартири у військовому містечку, не виселятимуть.

Лозівський 61 арсенал військової частини А0829 у серпні 2008 року знищила пожежа. У повітря злетіли дві третини з майже ста тисяч тон боєприпасів. Розмінування арсеналу обійшлося державі у 75 мільйонів гривень. На початку цього року технічну територію мали передати місту Лозова, але комісія дійшла висновку, що потрібно доочистити арсенал.

Валерія Гецко

 

 {youtube}T3KwkgofIao{/youtube}