На соціальну податкову пільгу зможуть претендувати більше лозівчан +vd

У 2012 році податкову соціальну пільгу отримували більше 10 тисяч мешканців Лозівщини та Близнюківщини. Цьогоріч їх може бути більше

Граничний розмір зарплатні, яка дає право на пільгу, збільшили до 1610 грн., повідомляють у Лозівській державній об’єднаній податковій інспекції. Підвищили і розмір самої пільги — до 573,5 грн. Зміни пов’язані з тим, що у новому державному бюджеті заклали збільшений розмір мінімальної зарплатні і прожиткового мінімуму.

Тобто, з початку року право на соціальну пільгу має людина, чия зарплатня не перевищує 1610 гривень. Це так звана “брудна” сума — з усіма нарахуваннями і преміями, незалежно, ставка це чи половина її. Розраховується усе так: спочатку від зарплатні віднімається єдиний соціальний внесок. Потім у бік відкладається соціальна податкова пільга. Зрештою, податок з доходів громадян нараховується лише на залишок. Таким чином, пільга у 573,5 гривні — це та частина зарплатні, яка не оподатковується зовсім.

Якщо працівник має двох чи більше неповнолітніх дітей, і граничний розмір зарплатні, і соціальна податкова пільга помножується на кількість дітей.

Існує ще підвищена соціальна пільга — 860,25 грн.

“Вона застосовується у розрахунку на кожну неповнолітню дитину для одиноких матерів, батьків, вдівців, вдів, піклувальників та опікунів. Також застосовується до громадян, які мають дитину-інваліда”, – пояснює Наталя Танько, заступник начальника Лозівської об’єднаної державної податкової інспекції.

Право на підвищену пільгу має ціла низка категорій: інваліди І та ІІ груп, чорнобильці І та ІІ категорій, студенти, аспіранти, учасники бойових дій. Щоб отримувати соціальну податкову пільгу, потрібно написати заяву бухгалтеру свого підприємства. Право на цю пільгу мають також люди, які працюють за наймом у підприємців.

Валерія Гецко

 

{youtube}0smQps4K7Gw{/youtube}