Нетрадиційні методи боротьби з боржниками пропонують лозівські комунальники +vd

Методи пропрацьовує ЖУК. Його керівник розповів про плани телефонного переслідування боржників, залучення колекторів і заохочення справних платників.

Директор КП “ЖУК” Сергій Єршов на нараді керівників комунальних підприємств 8 лютого відзвітував про стан комунальних платежів і роботу з боржниками.

ЖУК вже відсудив у лозівчан майже 16 мільйонів гривень. Це чверть від загального обсягу комунальних боргів у Лозовій. Однак за два роки виконавча служба змогла повернути лише трохи більше мільйону.

За договорами реструктуризації населення жвавіше повертає недоплачене, говорить Сергій Єршов, – по чверть мільйону на місяць. З листопада підприємство почало нагадувати людям про борги по телефону. У цей список потрапили 378 абонентів — ті, що не платили більше 3 місяців, мають борг, вищий за 500 гривень, не домовились про реструктуризацію та мають стаціонарний телефон. За словами директора ЖУКа, після отримання повідомлення 85 боржників почали платити протягом 5 днів, а 35 з них — наступного ж дня.

Частина людей відмовилась від телефонів, але тих, хто почав платити, –  більше, говорить Сергій Єршов. За допомогою автодозвону вдалося отримати 80 тисяч гривень боргів. Підприємство вже домовилося зі зв’язківцями про багатоканальну цифрову лінію — щоб додзвонитися ще більшій кількості неплатників.

А ось тим, хто не платить взагалі — так званим безнадійним боржникам, — навіть телефонувати не будуть. Таких у Лозовій — дві сотні. Їх хочуть віддати спеціалізованим вибивачам боргів.

“Ми пропонуємо віддати їх колекторським підприємствам, які мають специфічні методи роботи. Умови там приблизно такі: 20% вони хочуть отримувати за роботу від грошей, які прийдуть на наш розрахунковий рахунок”, – повідомив директор ЖУКа.

Третій з нетрадиційних методів — заохочувальний. ЖУК пропонує тепловикам встановити два тарифи для населення: тим, хто платить вчасно чи раніше, робити знижку, для всіх інших — звичайний тариф. Ця система вже успішно працює у Києві, зазначив Сергій Єршов.

У січні лозівчани заплатили за комунальними рахунками на 90%. Найбільше люди заборгували тепловикам: якщо поділити недоплачене на всіх абонентів, то вийде майже по тисячі на людину.

Валерія Гецко

 

{youtube}Z6P97IAkp3Q{/youtube}