У Лозовій встановили 500 прізвищ «невідомих» солдат, які загинули у ВВВ +vd

Над встановленням прізвищ загиблих працюють пошуковці Лозівського краєзнавчого музею та активісти з Панютиного. 

Директор Лозівського краєзнавчого музею В’ячеслав Харченко розповідає, на меморіалах Лозівщини значаться прізвища лише 17 відсотків тих, хто загинув на Лозівщині у роки Великої Вітчизняної. Інші – невідомі. До того ж у списках загиблих, що поховані на братських могилах, багато плутанини. Наприклад, працівники музею на трьох братських могилах Лозової знайшли прізвища однієї і тієї ж людини.

Над наведенням ладу у списках загиблих та над пошуком прізвищ невідомих солдат працюють дві пошукові групи: лозівськими могилами займаються пошуковці музею, яких очолює Олена Суарес, а солдат, що полягли у районі, шукають панютяни. Їхній натхненник Віталій Ковальов. Усі працюють на чистому ентузіазмі.

Аби встановити долю однієї людини пошуковці передивляються по 5-7 документів. Як розповідає директор Лозівського краєзнавчого музею В’ячеслав Харченко, буває таке, що за одними джерелами людина вбита, за іншими зникла без вісті, а за іншими – дійшла до Берліна. Тому все ретельно перевіряється. Така пошукова робота займає багато часу.

Винагородою пошуковцям слугують «спасибі» від родичів загиблих. За словами В’ячеслава Харченка, зараз все більше людей шукають могили своїх дідів та батьків. А ще історики надіються, що всі віднайдені ними прізвища невідомих солдат, до 70-річчя Перемоги увічнять на окремих плитах лозівського меморіалу.

 

Інна Воробйова 

 

{youtube}iYthhLmV9fM{/youtube}