Чистота або гроші: комунальники Лозової взялися за колишні гуртожитки +vd

Пожежа у під'їзді, ТРК Сігма

Колишні гуртожитки у Лозовій — пожежонебезпечні, стверджують комунальники і рятувальники. В одному з таких будинків за цей рік тричі горіло сміття.

“Найгарячіший” будинок

У понеділок, 14 жовтня, делегація з представників Житлової управляючої компанії, обслуговуючої організації та пожежного інспектора прийшли на зустріч з мешканцями 72 будинку на 4 мікрорайоні. У цій багатоповерхівці тричі з початку року займалося сміття на сходових майданчиках.

Остання пожежа трапилася тиждень тому, із суботи на неділю, між 7 та 8 поверхами. В результаті усі верхні поверхи стоять чорні, бо закопчені. На стінах — розводи. Це люди намагалися відтерти горіле. Безрезультатно.

Між 6 та 7 поверхами — теж купи сміття у пакетах. Хтось не доніс до баків, що стоять у 10 метрах від будинку. А ще поверхом нижче валяють шприци — сліди тих, хто може спричинити пожежу й ненавмисно.

Специфічне житло

72 будинок — колишній гуртожиток. Тут залишились люди, що не знайшли кращого житла, говорить під час зустрічі директор Житлової управляючої компанії Сергій Єршов. Крім того, десь третина мешканців — не власники, а квартиранти. Неоднорідність і недружність жильців і зумовлює неохайне ставлення до будинку, переконані комунальники. Це стосується не лише цього, а й інших колишніх гуртожитків — зокрема, на другому і дев’ятому мікрорайонах.

Люди, що прийшли на зібрання, — меншість, якій не все одно. Мешканки першого під’їзду Надія і Валентина Іванівна кажуть, що самі періодично прибирають за сусідами, але робити це весь час не можуть.

“Хоч раз би піймала — особисто придушила б”, – говорить одна з мешканок.

Вчитимуть грошима

Прибирання під’їздів не входить до квартплати, але для таких будинків, як №72, зроблять виключення, говорить керівник ЖУКа. За словами Сергія Єршова, якщо люди не хочуть жити у чистоті, вони платитимуть більшу квартплату — і за ними прибиратимуть жеки. Це питання комунальний керівник обіцяє підняти під час наступного перегляду тарифів на обслуговування житла.

А поки до цього дійде, ЖУК пропонує ще один фінансовий урок для мешканців: скинутися на ремонт закопченого під’їзду.

“Сприймайте це як прохання, як пропозицію, хоч як штраф приймайте. Але якщо ви ці гроші туди вкладете, ви не пройдете повз, коли побачите безлад, що коять ваші діти, ваші знайомі чи незнайомі, сусіди”, – говорить Сергій Єршов, директор КП “ЖУК”.

Учасники зборів — за, але, кажуть, без допомоги влади гроші не зберуть.

Розмова завершилася домовленістю: люди щось вирішують із збиранням коштів, а комунальники до кінця тижня підрахують, в яку суму обійдеться ремонт цього під’їзду.

Валерія Гецко

___________________

Если вы собираетесь делать ремонт, то наверняка перед вами очень много вопросов. Как выбрать ремонтно-строительную компанию?. С чего начинать, как сэкономить и не переплатить. Узнайте об этом на http://meget.kiev.ua. Пускай ваш ремонт будет вас радовать и доставлять вам только приятные хлопоты. 

__________________

На правах реклами

{youtube}d79prSZMlgI{/youtube}