Лозівська делегація повернулася з Києва з перемогою і новими ідеями +ft +vd

Маленький лозівчанин Дмитро Гермаш повернувся з Києва з перемогою, а дорослі, які їздили з ним, — з розумінням, що робити далі.

Велика перемога маленьких рук

9-10 жовтня у столиці проходила всеукраїнська конференція, присвячена Дню психічного здоров’я. На конференції обговорювали ситуацію з дотриманням прав людей з порушеннями розумового розвитку в Україні.

У межах заходу оголосили і результати всеукраїнського конкурсу художніх робіт “Я маю мрію”. У ньому брали участь саме інваліди з інтелектуальною недостатністю. Дмитро Гермаш разом з мамою Галиною Литвиненко на конкурс “Я маю мрію” виставили два свої творіння з бісеру: букет та блакитну троянду.

Троянда з бісеру Дмитра Гермаша, ТРК Сігма

У Києві троянда виявилася найкращою серед виробів з бісеру, і Дмитрик отримав диплом переможця.

Такими мають бути всі психо-неврологічні інтернати

До столиці родина їздила разом з керівницею лозівського центру для дітей-інвалідів та їхніх батьків “Жемчужинки” Ольгою Ашитковою та представницею управління праці і соцзахисту населення Тетяною Карпенко. Для дорослих членів лозівської делегації головною метою поїздки була конференція.

Її учасникам показали, яким може бути психо-неврологічний інтернат на прикладі київського комплексу
соціальної адаптації інвалідів з розумовою відсталістю. Тут вихованці перебувають в нормальних умовах, постійно працюють з педагогами, роблять свічки за голандською технологією, розповідає Тетяна Карпенко. Головна особливість, говорить вона, – педагоги не роблять з вихованців хворих, а спілкуються з ними на рівних.

Світло у кінці тонелю для “Жемчужинок”

Щось схоже хоче створити і лозівський центр “Жемчужинки”. У ньому вже кілька років з дітьми-інвалідами займаються педагоги-волонтери — двічі на тиждень і на чужій території. Щоб заняття були щоденними, “Жемчужинкам” потрібно власне облаштоване приміщення і гроші на зарплатню спеціалістам. Приміщення центру влітку місто виділило, а на конференції Ольга Ашиткова дізналася, як отримати кошти для педагогів через бюджет.

Для цього потрібно оформити купу документів і “вибити” в області фінансування, говорить Ольга Ашиткова, але “Жемчужинкам” є за кого боротися. Дмитрик Гермаш разом з мамою займаються у центрі кілька років. Години занять і сотні метрів нанизаних бусинок навчили енергійного хлопчика посидючості і прищепили бажання вчитися, говорить його мама Галина і додає: їй самій сили дає спілкування у центрі “Жемчужинки”.

Зараз члени лозівської делегації оговтуються після Києва і будують плани на найближче майбутнє. У 2014 році, переконані у “Жемчужинках”, їхній центр нарешті запрацює на повну.

Валерія Гецко

 

У всі часи дівчатам на будь-яке свято дарували букети квітів. Кожен вкладений квітка має своє значення і висловлює почуття дарувальника. Якщо в недалекому майбутньому намічається якась подія, то допоможе підібрати букет інтернет магазин UA-SendFlowers.com ™. Більш детально ознайомитися з каталогом кольорів можна на сайті https://ua-sendflowers.com/ . Здивуйте кохану дівчину або маму! 

_________________

На правах реклами

 

{youtube}Em4xxjadJ0U{/youtube}