Нові акцизні марки захистять українських споживачів від неякісних товарів, – Олександр Клименко

З 1 вересня в Україні будуть запроваджені марки акцизного податку нового зразку.

Нові акцизні марки захистять українських споживачів від неякісних товарів, – Олександр Клименко

Міністерство доходів і зборів веде системну боротьбу з контрабандою та підробкою підакцизних товарів задля захисту українських споживачів від неякісної та небезпечної продукції. Міністр доходів і зборів Олександр Клименко заявив: «Ми зацікавлені в кардинальному зменшенні обсягів «тіньового сектору» підакцизних товарів та налаштовані на захист споживачів від фальсифікованої продукції на українських полицях.».

Саме з цією метою з 1 вересня в Україні будуть запроваджені марки акцизного податку нового зразку. За підрахунками фахівців Міндоходів близько 10% алкогольних та тютюнових товарів сьогодні підпадають під схеми маніпулювання акцизними марками.

Найбільш розповсюдженими з таких схем є підробка марки та невідповідність марки вартості та типу товару. Міністр наголосив, що впровадження нових акцизних марок суттєво ускладнить подібне маніпулювання.

Зазначені марки принципово відрізняються від марок діючого зразка та мають додаткові рівні захисту. Впровадження нових акцизних марок дозволить зменшити «тіньовий сектор» підакцизних товарів на 7-10% та залучити додаткові надходження до державного бюджету.

27 червня 2013 року Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроект про підвищення акцизу на пиво, спирт, алкогольні та тютюнові вироби в 2014 році на 4,6% – 11,7% у рамках, передбачених Податковим кодексом України щорічної процедури індексації акцизів.