Відповіді учасникам інтернет-семінару “Деклараційна кампанія-2014”

Доброго дня, шановні учасники інтернет-семінару!

З 1 січня в Україні стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом минулого року. Для створення комфортних умов для платників податків у Центрі обслуговування платників Лозівської ОДПІ приймання декларацій та надання консультацій здійснюється у подовжений робочий день, у вихідні та святкові дні. Щоб сервіс був найзручніший ми працюємо до останнього відвідувача.

Для подання декларації не обов’язково йти до податкової інспекції за місцем проживання або до поштового відділення, Міністерством доходів та зборів України пропонується електронний сервіс „Декларування он-лайн”. Електронним звітуванням можуть скористатися як приватні підприємці, так і пересічні громадяни. Деклараційна кампанія для громадян триває до 1 травня, а  для фізичних осіб-підприємців останній звітний день сьогодні – 10 лютого.

Тож запрошуємо платників сумлінно виконати свій громадянський обов’язок та своєчасно подати декларації про доходи та майновий стан.

 

Для Галини-Відповідно норм Податкового кодексу України сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

 

Лозівчанин-Відповідно до Порядку  видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу без утримання податку, передбачено, що вона видається безоплатно сільською, селищною, міською радою особисто власнику сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки) у 10-денний строк з дня звернення за місцем проживання або місцем розташування земельної ділянки на підставі письмової заяви, якщо сільськогосподарська продукція вирощується (виробляється) ним на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, встановлених Земельним кодексом України для:

  • ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено у результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю);
  • будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянок);
  • ведення садівництва;
  • індивідуального дачного будівництва.

У довідці зазначаються паспортні дані власника с/г продукції (ПІБ, серія і номер паспорта, ким і коли виданий), місце проживання, реєстраційний номер облікової картки, вид використання земельної ділянки та її розмір, термін дії довідки. Тобто довідка видається власнику сільськогосподарської продукції окремо на кожну земельну ділянку, яка була використана для вирощування (вироблення) сільськогосподарської продукції та не видається на земельні ділянки, які здані в оренду іншим суб’єктам господарювання (не використовується безпосередньо платником податків).

 

 Для Іван-Згідно норм Податкового кодексу у разі якщо фізична особа – підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб. Тобто, податкова декларація про майновий стан і доходи, що отримані не від підприємницької діяльності, подається – до 1 травня року, що настає за звітним. До 1 серпня року, що настає за звітним, Вам необхідно сплатити суму податкового зобов’язання, що розрахована у такій декларації.

 

Rob-Відповідно до п.п.«є» п.176.1 ст.176 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 – VІ із змінами та доповненнями, платники податку зобов’язані подавати податкову декларацію за результатами податкового (звітного) року у строки, передбачені цим Кодексом для платників податку на доходи фізичних осіб, якщо протягом такого податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

 

Ольга Іванівна-Для розрахунку сум податку на доходи фізичних осіб, які підлягають поверненню платнику податку з бюджету у зв’язку з реалізацією ним права на податкову знижку, застосовується сума сплаченого, тобто зарахованого до відповідного бюджету податку, а не нарахованого (утриманого) податковим агентом.

Отже, якщо податковий агент утримав, але не перерахував податок на доходи фізичних осіб до бюджету, то фізична особа не має права на податкову знижку.

 Для 1111-  Відповідно до п. 179.2 Податкового кодексу України обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

 

Петровичу –  Відповідно до Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.  Тому, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися громадянами як у межах підприємницької діяльності, так без реєстрації орендодавця як  підприємця. Податковий кодекс до загального оподатковуваного доходу платника податку включає також і дохід від надання майна в оренду ( п. 170.1 статті 170 Кодексу). Якщо орендар є громадянином, не підприємцем, то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку є власник майна – орендодавець. При цьому він самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів, після закінчення кварталу. Сума отриманого доходу та сплаченого протягом року податку відображаються у річній податковій декларації.

Лозівчанка – Якщо були виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані при поданні річної податкової декларації за 2012 рік , для реалізації свого права на податкову знижку, то Ви мали  подати уточнюючу декларацію до 31 грудня  2013 року, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.    

 Kot –  Платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними).

ViktoriyДо податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). Згідно положень ст.166 Податкового кодексу платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу фактично сплачені кошти на користь закладів освіти для здобуття середньої професійної або вищої освіти як самого платника так і  члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Такі витрати у розмірі, не більше ніж визначає Кодекс ( у 2013 роцу – 19320 грн.), мають відноситись саме до послуг що надаються у звітному році.

Таким чином, сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не може бути включена до податкової знижки.

Для Ольга 75-Скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини може один з батьків, за умови надання ним відповідних підтверджуючих документів, зокрема, договору про навчання дитини, який укладений між навчальним закладом та дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи.  При цьому, у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Ігор – Дійсно, громадяни України, що отримують доходи у вигляді заробітної плати та протягом року витрачали кошти на переобладнання власного автомобіля  на паливо моторне сумішеве, біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ, іншіх види біопалива  можуть надати декларацію для перерахунку. Витрати мають бути підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). Процедура переобладнання транспортних засобів для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, передбачає, що після переобладнання транспортного засобу в індивідуальному порядку власник або його представник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності транспортного засобу, що переобладнаний, вимогам правил, нормативів і стандартів України. За результатами такого оцінювання видається сертифікат відповідності для транспортних засобів, що переобладнані. Отже, громадянин, що здійснив переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності.

Поліщук – Якщо студент протягом року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, так як він вже не перебуває на її утриманні. Водночас, якщо студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання.

Селянин– У разі продажу фізичною особою іншій фізичній особі, самостійно вирощеної сільськогосподарської продукції на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України, такі доходи, не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб і не відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи. При цьому, розмір земельної ділянки можна підтвердити даними, зазначеними у довідці за ф. 3-ДФ. У разі якщо розміри земельних ділянок перевищують норми встановлені Земельним кодексом України, то такі доходи включаються платником податку до загального річного оподатковуваного доходу, підлягають відображенню у декларації про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року та оподатковуються за ставками 15(17)%, встановленим п. 167.1 ст. 167 ПКУ.