Новини для громадян та підприємців від 24.08.2016

Вартість придбаної літератури, Інтернет–послуг: право підприємця на витрати

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється ст. 177 ПКУ. Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП.

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою підприємцем, які провадять діяльність на загальній системі оподаткування, визначено у п. 177.4 ст. 177 ПКУ, зокрема передбачені інші витрати на послуги зв’язку, реклами.

Доходи та витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують отримання платником податку доходів або здійснення витрат, обов’язковість ведення і зберігання відповідно до п. 44.1 ст. 44 ПКУ.

Враховуючи зазначене, доходи (витрати) про отримані послуги через Інтернет та вартість придбаної літератури враховуються у складі доходу (витрат) платника податку за умови, що вони безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою підприємцем від господарської діяльності та за наявності первинних документів, а саме документів, які фіксують факт витрачання коштів на придбання таких послуг, тобто відповідних платіжних документів (банківські платіжні документи, роздруківка про рух коштів від банківської установи із зазначенням даних контрагентів та вартості товарів (робіт, послуг), касовий чек, угоди тощо).

 

Вантажні перевезення: право підприємця на формування податкового кредиту

Загальний порядок формування податкового кредиту з ПДВ як для юридичних осіб, так і для фізичних осіб, зареєстрованих платниками ПДВ, регламентується ст. 198 ПКУ. Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

– придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;

– придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Таким чином, до податкового кредиту фізичної особи – підприємця, платника ПДВ, який здійснює вантажні перевезення, можливе включення сум ПДВ, нарахованих (сплачених) у зв’язку з придбанням пально-мастильних матеріалів та отриманням послуг з ремонту вантажних автомобілів, за умови підтвердження відповідних витрат та відображення їх в бухгалтерському та податковому обліку.

 

Подарунок як додаткове благо: особливості оподаткування

До загального оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми, знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ст. 164 ПКУ.

Якщо додаткові блага надаються у не грошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 ПКУ.

Не оподатковується дохід у вигляді дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50% мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, тобто в 2016 році – 689,0 грн, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (п.п. 165.1.39 ст. 165 ПКУ).

Отже, вартість подарунку, отриманого платником податку – фізичною особою від юридичної особи, включається до загального місячного оподатковуваного доходу такого платника як додаткове благо та оподатковується за ставкою 18% у джерела виплати, з урахуванням вимог п.п.165.1.39 ст.165 ПКУ.

 

Зайнятість неповний робочий день: право на податкову соціальну пільгу

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї виплат), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Нагадаємо, що у 2016 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 1930 грн (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 1378 грн х 1,4), у 2014, 2015 роках – 1710 грн (1218 грн х 1,4).

Тобто, фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

 

Чи зобов’язаний підприємець заповнювати власну трудову книжку

Фізособа-підприємець не вносить запису до власної трудової про період зайняття особою підприємницькою діяльністю. Трудові книжки працівників, які трудяться на умовах трудового договору у фізосіб-суб’єктів підприємницької діяльності без створення юрособи з правом найму, і фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг, зберігаються безпосередньо в працівників.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які трудяться на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи понад 5 днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, студентів вищих й учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації.

Лист Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 3475/0/10-16/06.

 

Чи нараховувати ЄСВ на лікарняні та декретні, отримані підприємцями

Отримані суми допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності й вагітністю та пологами фізичних осіб — підприємців, у т.ч. тих, які обрали спрощену систему оподаткування, й осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, не є базою нарахування ЄСВ.

 

Щодооподаткуванняіутриманнязпенсійпрацюючихпенсіонерів

Законом України від 02.06.2016 №1411-VIII внесено зміни до пп 164.2.19 ПКУ, які набрали чинності з 1 липня 2016 року. Цими змінами передбачено, що оподатковуються лише суми пенсій, які перевищують 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року (10 740 грн. (1074 х 10), і збільшено розмір податку з 15 до 18%.

Відповідно також змінено і базу оподаткування для утримання військового збору. Зазначений вище податок утримується із сум пенсій як непрацюючих, так і працюючих пенсіонерів. Тому якщо, наприклад, пенсіонеру була призначена пенсія 7 тисяч гривень і він продовжував працювати, то до 1 липня 2016 року із суми його пенсії, що перевищувала три розміри мінімальної заробітної плати утримувався податок 15 % і військовий збір 1,5% (із суми понад 4134 грн. (1378 грн. х 3).

 З 1 липня 2016 року із цієї пенсії податок (і військовий збір) не утримується, оскільки розмір пенсії складає менше ніж 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Положення пп. 164.2.19 ст.164 ПКУ не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

 

Про укладання договору про добровільне страхування пенсіонером

Підстави для відмови в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для непрацюючих пенсіонерів відсутні. Сплачені суми єдиного внеску відповідно до укладеного договору про добровільну участь поверненню не підлягають.

З метою уникнення непорозумінь  рекомендуємо непрацюючим пенсіонерам звертатися до Пенсійного фонду України з питання доцільності укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для перерахунку пенсії.

 

Якщолегковий автомобіль викрадено

У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується із місяця, наступного за місяцем, у якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом (пп. 267.6.8 ПКУ).

У разі повернення легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується із місяця, у якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10-ти днів із моменту отримання.

Водночас фізичні особи — платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо: об’єктів оподаткування, котрі перебувають у власності платника податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

 

Чи є право на пільгу по земельному податку, якщо не оформлено право власності на землю

Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм.

Фізична особа, яка не оформила відповідно до законодавства право власності або право користування землею, проте набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування або відповідно до цивільно-правових угод та відноситься до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку і використовує земельну дiлянку за кожним видом використання в межах граничних норм, зазначених в статті 281 ПКУ, то їй надано право на звiльнення вiд сплати земельного податку.

 

Як підприємець має повідомити про зміну облікових даних?

Самозайняті особи зобов’язані подавати до контролюючих органів за місцем свого обліку відомості про зміну облікових даних протягом місяця з дня виникнення таких змін.

Зміни до відомостей про самозайняту особу, які містяться у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, набирають чинності з дня внесення відповідного запису до такого реєстру.

 

Чи передбачена відповідальність до ФОП ЄП за несплату (неперерахування) ЄСВ?

 Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

У разі несплати (неперерахування) або несвоєчасної сплати (несвоєчасного перерахування) ЄСВ починаючи з 20-го числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, до фізичних осіб – підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, та допустили зазначене порушення накладається штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум.

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Також, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску фізичні особи – підприємці несуть адміністративну відповідальність.

_________________________

Бескаркасная мебель является весьма выгодной и удобной альтернативой традиционной мебели, диванам, креслам, пуфам, кушеткам. Особенно эта мебель пользуется популярностью среди молодежи. Приобрести такую мебель можно на сайте http://softland.com.ua. Большой выбор бескаркасной мебели для вашего дома. 

_________________________

На правах реклами