Як працює поліграф

 

Обдурити людини досвідченому брехунові не надто складно. Досить продемонструвати в розмові щирість, відкриті жести і переконливий тон. А ось ввести в оману поліграф навряд чи зможе навіть підготовлений професіонал в області людських відносин. Саме тому такий пристрій називають ще детектором брехні.

Перевірка на поліграфі є досить складне технічне дослідження для проведення психофізіологічних досліджень з використанням спеціальних методів. Процедура обстеження на детекторі брехні полягає в знятті у випробуваного ряду фізіологічних параметрів, що виникають у відповідь на вербальні та інші значущі для нього стимули.

Вважається, що при сприйнятті заздалегідь підготовлених питань або зорових образів активізуються процеси пам’яті і сліди стресу. Діючи за продуманим планом, дослідник виявляє реакції випробуваного на запропоновані йому запитання. Результати виводяться на екран комп’ютера або фіксуються спеціальним пристроєм на паперовій стрічці.

Пристрій поліграфа

Відомо кілька конструкцій детекторів брехні. Вони можуть бути аналоговими пристроями, які передбачають послідовну запис параметрів пір’яними або іншими засобами для пристроями на папері. Сьогодні частіше використовуються цифрові детектори брехні, сконструйовані на базі комп’ютерної техніки. У будь-якому випадку, поліграф має сенсорний блок, датчики для знімання інформації і пристрій для фіксації результатів тестування.

Перелік реакцій, які підлягають реєстрації на поліграфі, може бути різним. Він визначається складністю пристрою і використовуваної методикою. Зазвичай прилад знімає показники дихання, шкірно-гальванічну реакцію, артеріальний тиск і деякі інші характеристики серцево-судинної системи. Часто використовується також датчик тремору, що дозволяє реєструвати ледве помітне тремтіння кінцівок. Датчик міміки обличчя застосовується рідше.

Як працює детектор брехні

Поліграф реєструє сигнали, які надходять з чутливих датчиків, закріплених на певних частинах тіла випробуваного. Методика обстеження заснована на тому, що коливання рівня збудження людини викликають значних змін показників. Іншими словами, коли людина хвилюється, почувши значимий для нього питання, емоційний фон і пов’язані з ним фізіологічні характеристики тут же змінюються.

Прийнято вважати, що нещирість або відверта брехня при відповіді на питання експерта веде до підвищення рівня збудження. При правдивому відповіді цього не відбувається. Така різниця в реакціях на стимули може бути пов’язана з почуттям провини або виникненням у людини страху перед викриттям його брехні і наступним за цим покаранням. Надійність результатів обстеження на поліграфі вважається дуже високою. Сучасні методики дослідження і обробки результатів дозволяють виявляти свідомі спроби обдурити поліграф.

________________ На правах рекламы