В яких випадках проводиться аудіометрія слухової системи?

Слух — одне з найважливіших зовнішніх відчуттів людини, що дозволяє отримувати інформацію з навколишнього середовища. Якість сприйняття звуків та мови залежить від здоров’я слухової системи. Спеціалісти рекомендують зробити аудіометрію не лише при наявності помітних порушень, а й людям, що знаходяться у групі підвищеного ризику. Варто пам’ятати, що своєчасне виявлення проблеми зі слуховою системою дозволяє уникнути розвитку глухоти.

Аудіометрія — процедура для точної діагностики слуху

Найсучаснішою технологією діагностики гостроти слуху визнано метод аудіометрії, що дозволяє дослідити поріг чутливості. Обстеження проводиться на сучасному обладнанні, що дозволяє зафіксувати найменші зміни у сприйнятті подразника людським вухом. 

EG9a_EdMKw9xdZLThpzmkJLnjzZmDDFsoD3ZW-LU2vuVXabklqKqM83q6h5i65FTOAIlM47RLAfvzdGlaO2cYJBYJBN3PBFN298UvZyzxRndCni5YCRpL0b_lPiDvUOmitXAcIYRbuZm

Таким чином більшість патологій слухової системи вдається визначити на початкових стадіях, що дозволяє провести своєчасне лікування. 

У сучасній медицині виділяють два основних види аудіометрії:

  • суб’єктивні — тональні та мовні дослідження, результати яких ґрунтуються на особистих відчуттях пацієнта, а тому не виключають можливість симуляції;
  • об’єктивні — комп’ютерне обстеження, результатом якого є чітка аудіограма з точною оцінкою фізіологічних процесів, що відбуваються в організмі у відповідь на певні звукові сигнали.

Діагностика гостроти слуху за допомогою сучасних комп’ютерних технологій дозволяє проводити повноцінне обстеження лежачих пацієнтів, людей з порушенням мовлення та немовлят.

z907FpFKGW0-8kaujxSxLsZVjrekBHrPHyfldxAFdLLW4xGSQabw9DHdM2X3w9zhqPrbJpikERcVzvXb4yUiuEFMrYz2EG2sMcKLH-Ui0B0EPScYaP3UiWz4jOntn5Rk-gAVDANtFLtH

Показання до проведення аудіометрії

Слухова система має досить великий вплив на якість життя сучасної людини. Проводити профілактичну діагностику раз у рік варто кожному, хто піклується про своє здоров’я. Однак лікар може рекомендувати додаткове обстеження у наступних випадках:

  • хронічне чи гостре запалення одного з відділів вуха;
  • перенесені черепно-мозкові травми;
  • порушення кровообігу у мозку;
  • прийом ліків з ототоксичною складовою;
  • захворювання нервової системи;
  • інсульт;
  • працівникам підприємств з підвищеним рівнем шуму.

ffDgeWqJXawoiNwQOZY7K3NkVOJA2ULb6jXKW3h2JKJArJsswuNAR3or0T3H_jaTuy5N5Ygq2FN71MJUVLWfOFzjoCQoS3yJESNngjGXiPW3Je8hkZayQW-1_g7ggcglXgWor3AQVevl

Обов’язково варто пройти обстеження людям, що відзначають зниження гостроти слуху у повсякденному житті. Варто враховувати, що фізіологічне старіння людини зачіпає і слухову систему, а тому людина може потребувати корекції сприйняття, що дозволить уникнути розвитку глухоти. Також проведення обстеження у новонароджених дітей дозволяє своєчасно виявити вроджені патології нервової системи або захворювання органів слуху та вжити заходів для ефективної терапії або звукокорекції.

Аудіометрія — діагностична процедура, що не потребує якоїсь особливої індивідуальної підготовки. Проте спеціалісти рекомендують за добу до обстеження уникати відвідування вечірок чи дискотек, адже інтенсивний зовнішній вплив на слухову систему може суттєво знизити інформативність дослідження.