Монтаж та введення в експлуатацію чавунного опалювального обладнання

apHHVwRuHnZw02itaRGV9esUbXGPVVhnKXtPCa2dS8UerUzJr8JbSuVWwNEe-RMKnxe4mR_yLQAr7dRayop3LOMPmT5jrVy8lI6dsuLzbEuQ_SIwTnOmKKeLA0PWM677LsYCxUanaCXBw9FxWzT8Q-Q

Перш за все, необхідно використовувати лише сертифіковані моделі опалювальних пристроїв. Щоб бути впевненим у якості, для купівлі доцільно обрати інтернет-магазин камінів і печей, який пропонує обладнання, що відповідає стандартам Європи. Усі печі, каміни та димарі повинні встановлюватися відповідно до будівельних норм та правил протипожежної безпеки України.

Монтаж може здійснюватися й власноручно, але обов’язково з дотриманням інструкції з встановлення, наданої виробником. Ні в якому випадку не можна самостійно вносити зміни у конструкцію печі, каміна або димаря – в такому разі про жодну безпеку не може бути й мови. Місце, де планується розташовувати прилад, має бути відповідним чином підготовлене: на підлозі покладений лист сталі чи спеціальна підставка, а стіни поблизу агрегату – оздоблені негорючими матеріалами. Близько до корпуса не повинно знаходитися предметів з матеріалів, які схильні до загоряння.

Практично все пічне та камінне обладнання покрите термостійкою фарбою, При першому запалюванні піч починає диміти, оскільки вигоряє розчинник та горючі домішки, й це нормальне явище. Так що перед першим розпалюванням необхідно відчинити вікна та двері у приміщенні, щоб воно добре провітрювалося. Можна дещо спростити завдання, попередньо протопивши піч на вулиці перед встановленням. Приблизно за 2 – 3 години інтенсивної топки вигорають усі домішки з фарби, поверхні печі перестають диміти й залишається безпосередньо сам негорючий пігмент.

Правила використання: щоб чавунна піч ефективно та безпечно обігрівала житло

x3q5cBLIWCMiUeaPvW5im-Lv-XgjD3OLL9z7g6uKLufvZcIZJJHiaJ_c3A17K5QOHfFEPX-2tYujafdIjyq-eAFc9ZQtMmdhyhwVSnV_flB-y-P7WIlIlxBEfzhEykkie7CYW3PssKElDs5dn1TPX5A

Необхідно ознайомитися з інструкцією з експлуатації конкретної печі або каміна, та вивчити їх робочі характеристики у різних положеннях ручок регулювання тяги та подачі повітря. Для безпечного користування чавунним опалювальним устаткуванням існують загальні правила:

  • Перед розпалюванням треба переконатися у наявності тяги в димарі. Для цього до відкритих пічних дверцят або до камінного отвору потрібно піднести смужку тонкого паперу − вона повинна відхилятися у бік дверцят.
  • Зазвичай, заслінка в димарі повинна бути на половину прикрита, забезпечуючи спокійне горіння палива в камері топки. Заслінка ніколи не повинна перекривати димар повністю, щоб дим і чадний газ завжди йшли в димар та виводилися назовні. Навіть якщо видається, що паливо згоріло до кінця, при тлінні залишків можуть виділятися продукти горіння.
  • Категорично не можна часто використовувати металеву піч або камін на максимальних потужностях: це призводить до пришвидшеного зношування деталей та вузлів, і, як наслідок – виходу устаткування з ладу.
  • Перед настанням кожного опалювального сезону потрібно обов’язково прочищати димар. А також це необхідно робити за потребою протягом опалювального сезону, як мінімум раз у три місяці. Відкладення сажі в димарі сприяють погіршенню тяги, а також вона може спалахнути.
  • Також необхідно перед опалювальним періодом перевіряти технічний стан печей та димарів. Всі вузли з’єднання повинні бути герметичними, а всі елементи цілісні та справні. Розходження стиків димоходу не повинно бути.

Важливо застосовувати лише той вид палива, який рекомендований виробником. Так, якщо в інструкції вказано, що піч на дровах, то топити її можна тільки дровами та брикетами. У кожного виду палива свій температурний режим і піч може вийти з ладу набагато раніше запланованого терміну служби, якщо вона на ці температури не розрахована.