Як вибрати якісні пластикові вікна

 

Вікна з пластика – на гребені популярності. Вони зручні, високотехнологічні, привабливі. Але велика кількість моделей з різними характеристиками ставить недосвідченого покупця в тупик. Щоб вибрати пластикові вікна, потрібно приділити увагу кожній деталі конструкції – профілем, склопакетів, ущільнювача і фурнітури – і прислухатися до думки експертів.

Як вибрати відповідний профіль

Говорячи про профіль, часто проводять аналогію зі скелетом вікна. Ця складна конструкція з пластику та металу має кілька порожнин – камер, – розділених герметичними перегородками. Їх кількість впливає на міцність вікна, здатність зберігати тепло. Для виготовлення віконних профілів застосовують полівінілхлорид (ПВХ).
Причини, за якими використовують цей вид пластику:
• здатність протистояти несприятливим умовам;
• низька теплопровідність;
• дешевизна;
•    екологічна безпека;
• збереження споживчих властивостей на термін не менше 50 років;
• надійна шумоізоляція.

Звичайний колір ПВХ – білий, але бувають різнокольорові профілі, а також ламіновані під різні сорти деревини.

Оглянувши пластик, можна визначити, наскільки справно служитиме віконна рама.

Якісний ПВХ – абсолютно гладкий, монолітний, однорідний матеріал. Присутність плям, зернистості красномовно свідчить про підробку.

класи профілю
Якість вікон визначають по товщині зовнішньої частини контуру і внутрішніх перегородок. За цим показником профілі ділять на 3 класи:
• Профіль А – ідеальний для житлових будинків: товщина його зовнішніх стінок починається від 2,8 мм, внутрішніх – від 2,5 мм.
• Профіль В – підійде для опалювальних і неопалюваних приміщень. Має товщину зовнішніх стінок від 2,5 мм, внутрішніх – від 2 мм, до навантажень вікна з нього пристосовані менше.
• Профіль С – називається об’єктним, застосовується в приміщеннях без опалення. У таких вікон частіше немає стулок. Товщина стінок не нормована, але зазвичай вона менше, ніж у профілів інших типів.
Металеві вставки виконують важливу роль – збільшують міцність конструкції. Тому такі вікна іноді називаються Металопластикові вікна Рехау в Івано-Франківську.

Повітряні камери

Профілі містять від 3 до 8 внутрішніх повітряних камер, які потрібні для захисту від холоду, вуличного шуму, для посилення міцності конструкції. Здатність вікна не випускати з приміщення тепло співвідноситься з числом камер.
• Трикамерний профіль – найбільш часто використовуваний. Підійде для регіонів з помірним кліматом, де температура взимку не опускається нижче 30 ° C. Стандартна ширина – 5,8 см.
• Чотири-і п’ятикамерні профілі коштують дорожче і важать більше. Їх установка виправдана тільки в холодних регіонах, де вони збережуть тепло в приміщенні навіть у найлютіші морози. Також їх вибирають для вікон, які виходять на жваву дорогу, через більш високої шумоізоляції.
• Одно- і двокамерні вироби популярні за рахунок своєї низької ціни. Але ставити вікна з такого профілю є сенс тільки на півдні Росії, де немає холодних зим.

Це цікаво! Теплопровідність профілю з 7-8 камерами нижче, ніж у виробів з меншим числом камер: численні перегородки зводять нанівець ізолюючі властивості повітря в камерах. А широкий профіль з невеликою кількістю камер збереже тепло краще вузького багатокамерного.

Зовнішні камери завдяки спеціальним отворам також виконують роль відводів конденсату. На якість теплоізоляції вони не впливають, не псують естетичний вигляд конструкції. Навпаки, відсутність технологічних отворів свідчить про невисоку якість: таке вікно прослужить менше нормативного терміну.

Останнім часом набувають поширення віконні конструкції, в камерах яких повітря замінений спіненими теплоизоляторами. Вони ще краще зберігають тепло, але ціна стає відчутно вище.