Гліб Загорій назвав нові пріоритети у розвитку бізнесу

Сьогодні цілком зрозуміло, що Україну та інші країни світу очікує глибока економічна криза. Поштовхом до неї стала пандемія коронавірусу, яка суттєво вплинула на більшість галузей. За словами експертів, у поточному році багатьом сферам бізнесу доведеться змінити тактику дій задля свого виживання.

Реальність сьогодення – це не лише поява нових економічних макротрендів, але й тенденція до зміни особистих та бізнесових цінностей, пріоритетів. Про це пише на своїй сторінці у Фейсбук власник фармкомпанії «Дарниця» Гліб Загорій. За його словами, наразі головним стейкхолдером у бізнесі є колектив, тоді як раніше це були держава та умовні споживачі. Чи зможе компанія втриматися на ринку та чи буде робота завтра – це головні питання, на які всі бажають отримати конкретні відповіді.

Європейська бізнес асоціація провела опитування, згідно якого 18% підприємців вже розглядають варіант закриття власного бізнесу. При цьому 78% респондентів втратили майже 75% свого прибутку. Останнім часом кількість вакансій у різних сферах скоротилася на 75-80%, а за оцінками експертів, пікове падіння безробіття припаде на другий квартал цього року.

Опираючись на слова колишнього голови банку Англії Марка Карні, Гліб Загорій пише про декілька важливих трансформацій у бізнесі. По-перше, головним пріоритетом компаній стане управління ризиками та розвиток стійкості до зовнішніх негараздів. Як приклад він наводить банківські стрес-тести, підкреслюючи те, що ми самі повинні перевіряти себе на стійкість до зовнішніх обставин.

Меценат також говорить про те, що наразі значно важливішим є створення надійного локального бізнесу, аніж вихід на міжнародний ринок. Це пояснюється тим, що державні кордони ще довгий час будуть закритими, принаймні частково. Тому багато країн світу розробляють стратегії підтримки національних виробників та планують впровадження заходів протекції. Гліб Загорій з упевненістю говорить про те, що він завжди може покластися на внутрішній ринок. Адже 91% українців довіряють вітчизняному фармацевтичному бізнесу. Споживачі надають перевагу виробленим в Україні аналогам закордонних препаратів через їх доступну вартість та відповідну якість.

Наступним напрямком трансформації бізнесу Загорій називає збільшення участі держави у корпоративному секторі. З огляду на те, що Європа планує направити десятки мільярдів доларів на підтримку авіакомпаній, він передбачає, що іншим галузям також буде приділена увага.

Гліб Володимирович Загорій – український бізнесмен, меценат та учений, має наукову ступінь кандидата фармацевтичних наук, звання професора. Народився у 1976 році у родині фармацевтів. З 2009 року обіймав посаду генерального директора фармкомпанії «Дарниця». У 2014 році вирішив піти у політику та був обраний народним депутатом України. Наразі є власником та головним вигодонабувачем фармацевтичної фірми «Дарниця».