Як правильно використовувати мінеральні добрива

 

Незважаючи на те, що мінеральні добрива, як і органічні, дають харчування для рослин, вони не можуть утворювати в грунті гумус. Крім того, при надмірному внесенні в грунт мінеральних добрив може порушитися її родючість.

Як повідомляє сайт https://makosh-group.com.ua/ при роботі з мінеральними добривами важливо навчитися правильно вносити їх в грунт. Вони можуть містити в собі один елемент живлення або кілька, відповідно вони називаються простими або складними. При використанні простих добрив їх вносять в поєднанні один з одним, щоб рослини отримали все необхідне харчування. Але не можна нехтувати тими нормами внесення, які вказані на упаковці, в іншому випадку добрива принесуть тільки шкоду. Наприклад, садово-городні культури, під які вносилися великі дози азотних добрив, накопичують в собі небезпечні для людини сполуки – нітрати. Вони здатні викликати серйозні захворювання. Щоб мінеральні добрива принесли користь для рослин, потрібно дотримуватися певних правил при їх використанні:

– не вносити добрив більше, ніж дозволено виробниками; норми внесення вказуються на упаковці;

– під час підгодівлі добрива вносять безпосередньо в грунт, намагаючись не потрапляти на листя або стебла рослин;

– щоб уберегти кореневу систему від опіків, грунт спочатку проливають водою, а вже потім вносять добрива;

– сухі добрива закладають неглибоко в грунт, інакше вони можуть потрапити в ґрунтові води;

– при використанні гранульованих добрив їх злегка закладають в грунт, не залишаючи на поверхні, в іншому випадку тварини або птиці, поїдаючи їх, можуть отруїтися;

– добрива, які містять азот, рекомендується вносити невеликими порціями;

– приблизно за 4-10 тижнів до збору врожаю припиняють підживлення мінеральними добривами;

Використовуючи мінеральні добрива за всіма правилами, можна підвищити врожайність і поліпшити якість плодів.

При добриві лужних і нейтральних грунтів під посадку культур, які не реагують на хлор або реагують незначно, застосовують хлористий амоній. Це білий, кристалічний без запаху порошок, найчастіше їм удобрюються такі культури як рис, кукурудза, сахарнаясвекла. Порошок закладається в землю ранньою весною і пізньою осінню.

Сульфат амонію містить приблизно 20% азоту в своєму складі, добре розчиняється водою. Застосовується переважно на вапняній грунті, підкисляючи її. Його застосовують для зростаючих на вапняних грунтах рослин, таких як щавель і хвойні культури, рододендрони та азалії.

 

__________________

На правах реклами