Біля Хреста “Героям України”, за парком Перемога, проведуть заходи з благоустрою

У перспективі, на цьому місці планують облаштувати комплекс присвячений захисникам, які у різні часи відстоювали її Незалежність. З цією ініціативою до Лозівського міського голови Сергія Зеленського звернулись Голова Лозівського товариства родин загиблих за Україну “Пам’ять серця” Лариса Шевченко та настоятель Преображенської парафії УГКЦ В’ячеслав Труш.

Обговорити підготовку знакового місця до Дня Українського Козацтва та плани на майбутнє щодо його облаштування, за дорученням Лозівського міського голови, зібралася робоча група у складі  фахівців виконкому міської ради, управління культури, житлово-комунального господарства, істориків, ініціаторів облаштування комплексу. 

Меморіальний Хрест Героям України у парку Перемога, встановлений 13 жовтня 1991 року на честь українських військ, які боронили Лозову у  1917-1919 роках від російських більшовиків, розповідає настоятель Преображенської парафії УГКЦ, історик В’ячеслав Труш. Наголошує, Хрест у Лозовій, це єдине місце на території Лівобережної України, яке присвячене першим боям за Незалежність України.

Згодом він став сприйматися, як пам’ятний знак на честь усіх загиблих, хто обороняв Україну в усі часи. Щороку біля нього проходять заходи до Дня Незалежності України, Дня Захисників і захисниць України, Дня Героїв та інші. У майбутньому – це місце у Лозовій може стати привабливою патріотичною родзинкою для туристів.

Головуючий на засіданні робочої групи – секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір підсумував: «Тепер за ініціативою громадськості та за підтримки місцевої влади це місце отримає належну увагу та належне облаштування. Першочергово плануємо заходи з приведення до відповідного стану пам’ятного знаку та прилеглої території до Дня Українського козацтва. У перспективі  – займемося проєктуванням комплексу, який у Лозовій стане одним зі знакових місць вшанування пам’яті борців за Незалежність України!»

 

Джерело: Лозівська міська територіальна громада