ІНФОРМАЦІЯ про хід проведення профілактичних рейдів на території Лозівської міської територіальної громади протягом ІІІ кварталу 2023 року

Протягом ІІІ кварталу 2023 року на території Лозівської міської територіальної громади, в межах заходів з виконання міської комплексної програми «Назустріч дітям» Лозівської міської територіальної громади на 2022-2024 роки, відповідно до графіку проведення профілактичних рейдів щодо запобігання бездоглядності, безпритульності серед дітей, виявлення дітей, схильних до вживання алкогольних напоїв, перевірки умов проживання дітей у сім’ях, які перебувають в складних життєвих обставинах службою у справах дітей міської ради  при тісній взаємодії з Лозівським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектором ювенальної превенції Лозівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Харківській області, Управління освіти, молоді та спорту міської ради було проведено 62 профілактичних рейди та обстежено умови проживання та виховання дітей в 239 сім’ях.

Під час обстежень з батьками проводились профілактично-роз’яснювальні бесіди щодо належного виконання батьківських обов’язків, підвищення виховного потенціалу, дотримання прав дітей відповідно до чинного законодавства України, повноцінного їх утримання та виховання. Задля збереження життя та здоров’я дітей було проведено додаткові бесіди щодо необхідності дотримання дітьми правил протипожежної безпеки, безпеки життєдіяльності, безпеки з вибухонебезпечними предметами та  користуванні електроприладами при поводженні з джерелами електроструму.

У зв’язку з виявленими фактами неналежного виконання батьківських обов’язків стосовно 5 батьків складено акти про притягнення до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, 49 батьків офіційно попереджено  щодо дотримання прав дітей згідно із законодавством України.

З метою здійснення соціально-правового захисту дітей службою у справах дітей міської ради підготовлено та подано до Лозівського міськрайонного суду Харківської області 3 позовні заяви про позбавлення батьківських прав 4 батьків, які виховують 6 дітей.

З метою запобігання негативним проявам серед дітей, в т. ч. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, попередження правопорушень та злочинності, жебрацтва та бродяжництва, на території Лозівської міської територіальної громади систематично проводяться цільові рейди «Діти вулиці», «Вокзал», «Ринок». За підсумками проведених рейдів спеціалістами служби виявлено та поставлено на облік 9 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Принагідно повідомляємо, на виконання ч. 6 статті 301 Закону України “Про охорону дитинства, Кабінетом Міністрів України було розроблено Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, затверджений Постановою від 05 квітня 2017 року  № 268. Цей Порядок надав можливість отримати статус дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Статус надається органом опіки та піклування за зареєстрованим місцем проживання дитини як внутрішньо переміщеної особи, за місцем звернення, якщо місце проживання дитини не зареєстроване або зареєстроване на території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій російською федерацією, або за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Так, за ІІІ квартал 2023 року до служби у справах дітей міської ради звернулися 19 громадян з заявами про надання статусу дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів. Подані заяви були розглянуті на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Лозівської міської ради Харківської області. За результатами розгляду заяв, виконавчим комітетом Лозівської міської ради Харківської області було прийнято рішення, відповідно до якого 22 дітям було надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Питання щодо належного життєзабезпечення та здійснення соціально-правового захисту прав дітей на території Лозівської міської територіальної громади перебуває під постійним контролем служби у справах дітей міської ради.

Служба у справах дітей міської ради

Джерело: Лозівська міська територіальна громада