У Лозівській громаді фіксують збільшення кількості захворювань тварин на сказ

З початку 2024 року фахівцями Лозівської районної державної лікарні ветеринарної медицини зафіксовано вже  4 випадки сказу у домашніх тварин. Ще дві тварини знаходяться під ветеринарним наглядом. У 2023 році на цю недугу захворіли 10 домашніх та 1 дика тварина – руда лисиця. Для порівняння: у 2020 та 2022 не зареєстровано жодного факту, 2021 – один.

Основними причинами розповсюдження сказу називають заборону на початку введення воєнного стану контрольованого відстрілу рижих лисиць, збільшення кількості безпритульних тварин та низький відсоток вакцинації домашніх.

На початок 2024 року у Лозівській громаді карантинні обмеження, через виявлення сказу, діють у Катеринівці, Мирному, Артільному, Орільці, Шатівці, Домасі, Єлизаветівці та Краснопавлівці. Зняті вони будуть через 60 днів з моменту введення та за умови відсутності повторних випадків. У більшості – причиною зараження домашніх тварин стали відмови господарів від їх щеплення.

  • Власники тварин повинні розуміти, що перш за все саме вони несуть відповідальність за здоров’я свого улюбленця. Щорічне профілактичне щеплення зберігає життя тварини та  убезпечує господарів від зараження на сказ, – говорить виконуюча обов’язки начальника Лозівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Юлія Висоцька.

Закликає не чекати ветлікарів, які  проводять  організовані щеплення в населених пунктах, а самим звертатися до фахівців для  імунізацію тварини. Відзначає, фахівці намагаються працювати на упередження, але не в змозі охопити таку велику територію.  

Наголошує, щеплення від сказу потребують  не лише тварини, які мешкають на подвір’ях приватних будинків, а й ті, які утримуються в квартирах. Для  них теж існує ризик зараження – від укусу іншої тварини або іншим способом.   

Рознощиками інфекційної хвороби у місті можуть стати кажани. Декілька років тому, в одній з багатоповерхівок, домашній кіт на балконі впіймав такого ссавця, який являється переносником хвороби.  

У дикій природі – це польові миші. На них полюють не лише руді лисиці, через яких найчастіше й відбувається циркуляція сказу у дикій природі, а й коти. У минулому році, з 11 випадків сказу виявлених у тварин в Лозівській ОТГ, 5 – це саме коти.

Протікання хвороби у тварин відбувається по різному, говорить Юлія Висоцька, як у буйній так і тихій формі. У диких тварин – проявляється у вигляді аномальної поведінки втрати страху.

Застерігає, у будь-якому випадку погіршення стану здоров’я  домашньої тварини, не намагатися надати першу допомогу самотужки, а звертатися до ветеринара.

Наприклад, у Краснопавлівці, господар  собаки, у  якої згодом виявлено сказ, помилково вважав, що відвисання щелепи і хрипіння у тварини викликало застрягання кістки у горлі й намагався її дістати рукою. Це великий ризик, наголошує фахівчиня. У таких випадках відбувається ослинення рук і навіть мікроскопічне поранення на руці може призвести до зараження сказом людини.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.  Інкубаційний період триває від кількох днів до 1 року і більше (в середньому – 1-2 місяці).

Нагадує,  щепити домашніх тварин від сказу можна у Лозівській районній лікарні ветеринарної медицини  по вулиці  Козацькій, 51. Прийом здійснюється  з 7.30 до 16.00 години. Вартість послуги 11 гривень 5 копійок. У випадку виявлення факту зараження тварини у населеному пункті, введення карантинних обмежень щеплення собак, котів, рогатої худоби та інших проводять безкоштовно.

 

 

Джерело: Лозівська міська територіальна громада