На нараді з міським головою обговорили питання захисту прав дітей на території Лозівської громади

Заходи з попередження дитячої бездоглядності та насилля у родинах. Виявлення дітей, які опинилися у важких життєвих обставинах. Влаштування дітей позбавлених батьківського піклування та дітей сиріт до сімейних форм виховання. Усі ці питання, та багато інших, що стосуються соціально-правового захисту дитини, знаходяться на особливому контролі служби в справах дітей Лозівської міської ради, поінформувала її керівниця Світлана Брежнєва на робочій нараді у міського голови Сергія Зеленського.  Відзначила, спеціалісти служби у справах дітей оперативно, компетентно та відповідально у контексті умов і викликів воєнного часу здійснюють захист прав дітей.

Протягом 2024 року в громаді посиротіли 13 дітей. В умовах війни найбільш поширеною формою виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування залишається опіка та піклування, розповіла Світлана Брежнєва. У поточному році встановлено опіку над 10 дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Загалом у Лозівській громаді, з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання охоплено 98%.

Голова громади акцентував увагу на постійному контролі за малозабезпечиними родинами з дітьми. За необхідності виділення таким родинам додаткових продуктових наборів та допомоги у вирішенні побутових питань.

Довідкова інформація

Наразі у Лозівській громаді налічується 14639 дітей. На обліку служби у справах дітей перебуває понад 9 тисяч.

– Дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування – 298;

– Дітей з інвалідністю – 301;

– Дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах  – 75;

 – Дітей з малозабезпечених сімей   – 2660;

– Дітей з багатодітних сімей – 1855;

– Діти загиблих захисників та захисниць – 72;

– Мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройної агресії – 726;

– Внутрішньо переміщені діти – 3051.

* Найбільш ефективними заходами попередження дитячої бездоглядності, профілактики негативних проявів в дитячому середовищі, виявлення дітей, які жебракують або вчиняють правопорушення,  є проведення профілактичних рейдів.   У 2024 році службою у справах дітей спільно з причетними службами  вже організовано та проведено 70 спільних рейдів: «Діти вулиці», «Вокзал», «Ринок». У ході яких  виявлено 11 дітей.  З них, 9 повернуто у сім’ю, 2 – до сімей патронатних вихователів.

* З початку року до служби у справах дітей надійшло 8 повідомлень про факти вчинення насильства щодо дітей. Під час з’ясування обставин, у 2 випадках було підтверджено факт вчинення домашнього насильства стосовно дітей, у 2 – вчинення дітьми насильства по відношенню до інших осіб, в інших випадках існує конфлікт між дітьми та батьками. 

* Службою у справах дітей постійно здійснюються заходи спрямовані на забезпечення реалізації Законів України «Про повну загальну середню освіту», «Про охорону дитинства». На предмет визначення наявності умов для отримання дітьми освіти: гаджетів для онлайн навчання, шкільного приладдя, тощо, обстежені умови проживання 8 сімей, в яких виховується 16 дітей.  Діти у цих родинах систематично пропускають уроки без поважних причин.  З батьками проведені роз’яснювальні бесіди щодо виконання батьківських обов’язків з питань отримання дітьми загальної освіти.

* З метою забезпечення тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини, яка перебуває в складних життєвих обставинах, на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин у Лозівській громаді забезпечено функціонування 3 патронатних сімей. Надання зазначеної послуги фінансується з коштів Державного бюджету України, що створює мотивацію не відправляти дитину з проблемної сім’ї в інтернатну установу. Упродовж 2019-2023 років до сімей патронатних вихователів тимчасово було влаштовано 41 дитину.  Існуюча мережа патронатних вихователів користується попитом та потребує поширення.

* Службою здійснюється профілактичний облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Протягом 2024 року спеціалістами служби виявлено та поставлено на облік 11 дітей.

* З метою попередження соціального сирітства рейдовими групами, до складу яких входять представники служби у справах дітей, правоохоронці, фахівці УОМС, міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, закладів охорони здоров’я та інших причетних структур систематично проводяться відвідування  сімей.  З початку року вже обстежено умови проживання 196 сімей. За невиконання батьківських обов’язків за ст.184 Кодексу про адміністративні правопорушення притягнуто до відповідальності 25 батьків. Офіційне попередження щодо дотримання прав дітей винесено 38 батькам. Порушено 2 справи щодо позбавлення батьківських прав, крім того, підготовлено 7 висновків до суду з питань соціально-правового захисту дітей.

* Порівняно з минулим роком рівень дитячої злочинності зменшився вдвічі. Переважна більшість усіх злочинів, які скоюють неповнолітні — це злочини майнового характеру.

* У 2024 році уже затверджено 376 рішень виконавчого комітету міської ради з питань соціально-правового захисту дітей.

Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, переважна більшість влаштовані до сімейних форм виховання. Протягом 2024 року в громаді посиротіли 13 дітей. В умовах війни найбільш поширеною формою виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування залишається опіка та піклування. Протягом поточного року встановлено опіку над 10 дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

На місцевому обліку перебуває 70 дітей Лозівської міської територіальної громади, які можуть бути усиновленими. На офіційному сайті Лозівської міської ради Харківської області ця інформація постійно оновлюється та доповнюється. Цього року на усиновлення передана 1 дитина.

* У Лозівській міській територіальній громаді, функціонує 10 прийомних сімей в яких виховується 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і особи з їх числа. Також працює 7 дитячих будинків  сімейного типу з охопленням 50 дітей-сиріт, та дитини, позбавленої батьківського піклування  та  осіб з їх числа.

У зв’язку із повномасштабним воєнним вторгненням росії в Україну з Лозівської міської територіальної громади перемістилась (евакуювалась) частина прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Наразі за кордоном перебувають 2 дитячих будинки сімейного типу, 1 прийомна сім’я та 16 сімей опікунів/піклувальників.  Ще одна прийомна сім’я та 4 опікуни/піклувальники, як внутрішньо переміщені, перебувають на території України. З цими родинами підтримується постійний зв’язок засобами телефонної комунікації.

Дитячий будинок сімейного типу Коваленко Світлани Григорівни та Юрія Вікторовича з 10 дітьми тимчасово проживають в Австрії. Там діти активно долучаються до заходів направлених на підтримку України. Так, двоє дівчат, Аріна та Сніжана нещодавно взяли участь у виставці дитячих малюнків «Українські образи світів між війною і надією».

* На території Лозівської громади знайшли прихисток 15 сімей, які мають 21 дитину-сироту, позбавлену батьківського піклування.  Сім’ї мають статус внутрішньо переміщених осіб. Одна родина опікуна отримала державну компенсацію за зруйноване житло та придбала квартиру у Лозовій. Зазначені сім’ї постійно забезпечуються гуманітарною допомогою. Прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, усиновителі створюють належні умови для всебічного розвитку дітей, забезпечують усім необхідним: сезонним одягом та взуттям, шкільним приладдям, продуктами харчування.

* Грошову допомогу від міжнародних організацій по програмі ЮНІСЕФ отримало 128 сімей опікунів/піклувальників, 5 дитячих будинків сімейного типу, 6 прийомних сімей. Опікуни пенсійного віку 1 раз на квартал отримують продуктові набори від Благодійного фонду «Зростай в родині».

* У 2023 році за підтримки Фундації Олени Зеленської, Харківською обласною військовою адміністрацією організовано та направлено у дитячий табір «Артек-Буковель» 25 дітей, які виховуються у дитячих будинках сімейного типу разом із 4 батьками-вихователями. Благодійна організація «Фундація Олени Зеленської» та БО «Благодійний фонд Волонтери: дорослі – дітям» 5 дитячим будинкам сімейного типу та 8 прийомним сім’ям  надали харчові набори, речі загальносімейного користування, гаджети для навчання дітям  на загальну суму 557624, 00 грн.

* Підтримку надає Лозівська громада.

До новорічних свят 5 дитячих будинків сімейного типу, 8 прийомних сімей отримали святкові подарункові набори.

З нагоди Дня захисту дітей, за ініціативи Лозівського міського голови Сергія Зеленського, 2 сім’ї опікунів/піклувальників, які виховують більше 3-х дітей,  отримали побутову техніку та меблі на суму 44039, 00 грн. З нагоди Дня міста 1 дитячому будинку сімейного типу передано хлібопіч, 1 прийомній сім’ї – мікрохвильову піч,  3 сім’ям патронатних вихователів – електричні м’ясорубки.

Родині опікуна, у якої в результаті обстрілу було пошкоджено дах на будинку, виділено матеріали для проведення ремонтних робіт на суму  55121,00 грн.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *