ОСББ у селах: приклад Єлизаветівки

05ОСББ «Надія -24,40» у Єлизаветівці існує вже 5-ий рік. Все починалося з ініціативи мешканки Тетяни Кардашової. Вона переймала досвід об’єднань у Чернігівському та Лозовій, потім ділилася ним із сусідами. Реальними прикладами доводила людям, що самим доглядати за будинком ефективніше та економніше. ОСББ складається з двох багатоповерхівок. За час існування в них зробили ґанки, відмостки, цоколі, відремонтували під’їзди, освітлення, замінили люки, частково ремонтували дахи. Виграли обласний конкурс «Разом в майбутнє» і замінили двері та вікна у під’їздах.

Поточні проблеми в ОСББ вирішують за рахунок «квартплати» – 1,5 гривні за квадратний метр та додаткових коштів, що збирають на більш вартісні роботи. Окрім фінансової участі, мешканці гуртом наводять лад у будинку та біля нього, доглядають квітники.

Голова ОСББ Тетяна Кардашова говорить, незважаючи на низьку «квартплату» все одно часто чує нарікання від деяких мешканців. Переконана, вдалося б зробити більше, якби не було покинутих квартир та боржників. В ОСББ «Надія -24,40» кошти витрачають окремо за під’їздами – залежно від того, хто як сплачує, уточнює голова.

Тетяна Кардашова згадує, спочатку було дуже важко опановувати бухгалтерію та юридичні питання, адже має лише шкільну освіту, але згодом призвичаїлася. Сусіди пані Тетяни переконані, якби не її ініціатива та небайдужість, то об’єднання і таких би результатів у них не було.

В Єлизаветівці всього 10 багатоповерхівок, у 8-х з них ОСББ ще не створювали. Староста Наталія Садовнича припускає, що найперший фактор – брак людей, які готові взяти на себе відповідальність. У селі немає підприємства, яке б обслуговувало будинки. Без «квартплати» мешканці живуть вже 6 років. Раніше була приватна комунальна компанія, що перестала надавати послуги: одні єлизаветівці кажуть, що це було не вигідно підприємцю, інші – згадують, як «воювали» з ним, бо не бачили результатів.

Десятиліттями в житловому фонді села накопичувалися проблеми, тому деякі багатоповерхівки знаходяться у вкрай поганому стані. До Лозівської громади Єлизаветівка приєдналося 2 роки тому. Бачення фахівців з комунальних питань – це подальше створення ОСББ, що дозволить економити на податках, зарплатах та брати участь в місцевих, обласних та державних програмах. Виключно за місцеві кошти вирішити усі проблеми у будинках Єлизаветівки буде складно, адже окрім цього є й інші питання. За час творення громади у селі зробили щитові у кількох під’їздах, полагодили електрику, оновили дитячий, спортивний майданчики, зовнішнє освітлення біля них, відремонтували ФАП, встановили там сучасне опалення та облаштували прилеглу територію, добилися ремонту дороги з Краснопавлівки, поточними роботами виконали одну з вулиць села.

 

–>

Джерело: Лозівська міська рада