Юнацьку бібліотеку обладнають автоматизованою бібліотечною інформаційною системою Koha

199871142 4048652131920920 2634999764898455320 n

Електронні формуляри, полегшена система видачі й прийому книг, за допомогою сканера, та можливість користуватися електронними книгами – так модернізують Лозівську юнацьку бібліотеку завдяки перемозі в обласному конкурсі міні-проєктів «Разом в майбутнє». Вартість проєкту «Book Paradise» (Книжковий рай) складає півтора мільйона гривень. Реалізують його за кошти обласного бюджету – 1 мільйон гривень та міського – 500 тисяч гривень. Окрім нового обладнання, приміщення бібліотеки відремонтують та встановлять меблі.

Автори проєкту – Юнацька бібліотека та КЗ “Лозівський фаховий вищий коледж мистецтв” мали на меті створити сучасний бібліотечний простір та автоматизувати бібліотечні процеси. Зробити заклад найкращим у тер громаді й не тільки. Лозівська юнацька бібліотека стане 31-ю, з 15-ти тисяч бібліотек в Україні, яку обладнають автоматизованою бібліотечною інформаційною системою Koha, розповідає її керівниця Інна Майстренко.

Наразі працівники юнацької бібліотеки в рамках проєкту проходять он-лайн навчання з користування системою. Допомагають її опанувати спеціалісти Бібліо Центру, у якого й було придбано АБІС Koha.

Бібліотекарі вже почали наповнювати базу й вносять електронні формуляри, від паперових поступово відійдуть. На сьогодні вже занесені дані 500-т відвідувачів, ще потрібно внести – 2500. Створюють електронний каталог книг, говорять на це потрібно близько двох років. Фонд юнацької бібліотеки 40 тисяч книг. На кожну з них наноситься штрих-код сканується та вноситься до бази. Для цього придбано сканери та штрих-коди.

Завдяки АБІС Koha у відвідувачів юнацької бібліотеки з’явиться можливість скористатися вже існуючими каталогами електронних книг інших бібліотек. Свої електронні каталоги бібліотека також наповнює.

Для роботи автоматизованої бібліотечної інформаційної системи Koha придбали моноблоки. Їх встановлять для користувачів дитячого та юнацького абонементів та у читальному залі.

В рамках проєкту приміщення бібліотеки, на 100 квадратних метрів, капітально відремонтують. Встановлять нові сучасні меблі, подібні тим, які вже є у читальному залі. Планують обладнати індивідуальні локації для читачів, з освітлювальними приборами, підсвітити стелажі з книгами. Закупити 3Д ручки та 3Д принтери, графічні планшети. Подбали й про прибирання приміщення для цього придбають робот-пилосос.

Це вже другий проєкт обласного конкурсу «Разом в майбутнє», який реалізує Лозівська юнацька бібліотека. У рамках першого – відремонтовано та обладнано функціональними меблями читальну залу.

–>

Джерело: Лозівська міська рада