На Харківщині заборонили ловити рибу у зимувальних ямах: де вони знаходяться

1509379285 6 1

З листопада у більшості українських водойм заборонили вилов риби у зимувальних ямах. У Харківській області обмеження діятиме до завершення зимового періоду, скресання криги.

Для збереження водних біоресурсів у зимовий період Держрибагентства видали відповідні накази. У них зазначили водойми та місця, де діє заборона.

Рибоохоронні патрулі Держрибагентства створили інтерактивні онлайн-карти з переліком зимувальних ям та їх географічними координатами. На картах можна також ознайомитись із зонами, забороненими для рибальства протягом усього року.

Інтерактивну онлайн-карту Харківщини можна переглянути за посиланням.

Риболовля у заборонений період дозволена на ділянках за межами зимувальних ям. Любительський лов риби дозволяється зимовими вудками з блешнею вертикального блесніння із гачком не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевими снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування, а також тих, що закріплені за громадськими об’єднаннями, не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу.

За недотримання зазначених норм передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Крім цього, порушнику нараховуються збитки за кожну незаконно виловлену рибину. Нещодавно значно збільшили розміри такс за незаконний вилов водних біоресурсів.

Про порушення правил рибальства або порядку придбання чи збуту водних біоресурсів необхідно повідомляти на всеукраїнську безкоштовну «гарячу лінію» Держрибагентства: 0 (800) 50-52-50.

Довідка

З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники. У цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

–>

Джерело: Лозівська міська рада