В освітніх закладах громади активно впроваджують норми безпечного харчування

IMG 5475

Питання впровадження реформи харчування в закладах освіти Харківської області розглянули на апартній нараді під головуванням голови ХОДА Олега Синєгубова. Керівники Лозівської тергромади взяли в ній участь в режимі відео конференції.

Освітня мережа Лозівської міської територіальної громади налічує 17 закладів дошкільної та 23 заклади загальної середньої освіти. Всіма видами харчування (гаряче харчування, буфетна продукція) охоплено 90% у закладах загальнох середньої освіти, 100% – у дошкільних, поінформувала начальниця Управління освіти, молоді та спорту Вікторія Урванцева. Стовідсотково гарячим харчуванням у закладах загальної середньої освіти охоплено учнів 1-4 класів (3441 дитина) та дітей пільгових категорій 5-11 класів (680 дітей). Також, безкоштовним харчуванням охоплені відповідні категорії пільговиків закладах дошкільної освіти. (624дитини).

Управлінням освіти, молоді та спорту міської ради забезпечено постійний консультаційний та координаційний супровід діяльності завідувачів закладів дошкільної освіти, керівників закладів загальної середньої освіти в частині забезпечення належних умов організації харчування вихованців/учнів, додержання вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти. Узагальнено матеріали інвентаризації технологічного обладнання в приміщеннях їдалень (харчоблоків) закладів освіти та підготувати пропозиції начальнику Управління щодо перспективного плану модернізації/покращення матеріально-технічної бази їдалень (харчоблоків) закладів освіти на 2021-2022 роки.

У період 2020-2021 років Управлінням освіти, молоді та спорту міської ради проведено наступні закупівлі:

1) у 2020 році за кошти державної субвенції на суму 418 740 грн. та кошти місцевого бюджету на суму 179 460 грн. придбано обладнання для їдалень (харчоблоків) опорних закладів (КЗ «Лозівський ліцей №1»,КЗ «Панютинський ліцей»);

2) у 2021 році за кошти державної субвенції на суму 116 872 грн. придбано обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів дошкільної освіти (Панютинський ЗДО №1, Лозівський ЗДО №4, Лозівський ЗДО №8, Лозівський ЗДО №13, КЗ «Краснопавлівський ЗДО», КЗ «Орільський ЗДО»), для закладів загальної середньої освіти (КЗ «Лозівський ліцей №3»,               КЗ «Лозівський ліцей №4», КЗ «Лозівський ліцей №7», КЗ «Лозівський ліцей №10», КЗ «Артільський ліцей», КЗ «Полтавський ліцей», КЗ «Смирнівський ліцей», Орільська філія КЗ «Орільський ліцей»).

За останні 2 роки проведено поточні ремонтні роботи в приміщеннях їдалень (харчоблоків) закладів освіти на що з бюджету Лозівської міської територіальної громади було виділено понад 2 млн. грн.

Поточні ремонти харчоблоків також проводилися за рахунок благодійної допомоги та позабюджетних надходжень. Так, зокрема, проведено облицювання стін та підлоги харчоблоків благодійною плиткою загальною площею 4500 м2.

Крім того, у 2021 році За кошти бюджету Лозівської міської територіальної громади оновлено обладнання на харчоблоках (холодильне, морозильне обладнання, печі, м’ясорубки, сковороди, духові шафи тощо) на загальну суму 1205 тис. грн. У 5 закладах встановлено нові витяжки, всі заклади забезпечені гарячою водою (встановлені бойлери).

За період 2016-2020 років отримано 7 грантів в частині організації дитячого харчування на загальну суму понад 1,3 млн. грн.

У 2016 році:

  • НВК «ЗНЗ –ДНЗ №8» – придбання електрообладнання для харчоблоку – 124,095 тис. грн.;
  • КЗ «Панютинський ЗДО №2» – капітальний ремонт харчоблоку – 173,53 тис. грн.;

У 2017 році:

  • ЛДНЗ №3 – Впровадження інноваційних технологій – придбання сонячного колектора для отримання гарячої води» – 200,000 тис. грн.;
  • ЛДНЗ №8 – капітальний ремонт харчоблоку – 174,375 тис. грн.;

У 2018 році:

  • Придбання обладнання для харчоблоку Лозівської ЗОШ №1;

У 2019 році:

  • «Комфортне харчування – запорука здоров’я дітей» у КЗ «Панютинський ліцей» – 217,3 тис. грн.;

У 2020 році:

  • «Сучасна кухня-невід’ємна частина Нової Української школи» (модернізація харчоблоку та приміщень їдальні КЗ «Яковлівський ліцей» – 219,999 тис. грн.

Серед проблемних питань – фінансове забезпечення проведення комплексних заходів щодо здійснення ремонтних робіт, поповнення матеріально-технічної бази харчоблоків, яка є застарілою, вимагає модернізації, осучаснення, реконструкція приміщень, оновлення технологічного обладнання.

Згідно з розрахунками, для повної реалізації даних заходів та створення відповідних умов для запровадження системи НАССР (ХАССП) у закладах освіти Лозівської міської територіальної громади необхідні кошти в сумі 10 млн. грн.

 

–>

Джерело: Лозівська міська рада