Що буде з ФАПами: Нацслужба здоров’я їх не фінансує

IMG 6041

У Лозівській громаді вирішують, що робити із фельдшерсько-акушерськими пунктами. Національна служба здоров’я України не фінансує ці медичні заклади, а місцевий бюджет їх “не витягує”. Про це говорили на нараді 11 лютого за участі керівництва громади, медиків та старост.

У сільській місцевості Лозівської громади працює 24 ФАПи. Їхнє утримання на рік коштує майже 7 мільйонів гривень. Ці витрати не компенсує Нацслужба здоров’я, оскільки фінансування йде на лікарів, а у ФАПах вони не передбачені.

Лозіський міський голова пояснив, підіймав проблему на зустрічі із головою Нацслужби здоров’я Наталією Гусак. Очільниця НСЗУ пояснила, лише з 2023 року можливо передбачать фінансування для сільської медсестри. 

До цього часу у Лозівській громаді вирішили скоротити найменш затребувані ФАПи, щоб врятувати інші. Зокрема, мова йшла про пункти у селі Михайлівка, Водолага та Плисове. 

Раніше Центр первинної медико-санітарної допомоги частково утримував ФАПи за кошти сімейної медицини, але зараз бюджет закладу зменшиться – орієнтовно на 20%, адже 6 сімейних лікарів вирішили піти у приватну практику. Гроші підуть за їхніми пацієнтами. Приватні медики на власний розсуд вирішуватимуть, чи укладати договори з Центром, щоб їхніх людей обслуговували у ФАПах, зокрема, робили необхідні маніпуляції, – зазначив Олексій Євсєєв, директор Центру первинної меддопомоги.

Торік Лозівська громада спрямувла понад 40 мільйонів гривень на підтримку медичних закладів. За місцеві кошти сплачують енергоносії, харчування, частину ліків та ремонтів. Міський голова також зобов’язав медиків підготувати листи до керівників сусідніх громад, чиї мешканці лікуються у лозівських медзакладах з проханням про компенсацію витрат. У 2021 році побідних перерахувань не було. 

–>

Джерело: Лозівська міська рада