Як розмножити і доглядати пальму Лівістона вдома в Україні

Пальма Лівістона розмноження і догляд в домашніх умовах

Пальми є декоративними рослинами, які додають екзотичності та розкоші в інтер’єр. Одним з видів пальм є Лівістонія, яка є популярною серед садівників. Її особливістю є широкі листочки з розкішним зеленим кольором. Розмноження Лівістонії – цікавий процес, який можна проводити навесні, коли активізується ріст рослин.

Одним з варіантів розмноження Лівістонії є вирощування її з насіння. Для цього необхідно зірвати плід з дерева і зібрати насіння. Потім насіння потрібно висушити та зберігати в темному і прохолодному місці протягом кількох тижнів. І коли воно проклюнеться, ви можете пересадити молоду рослину в окремий горщик зі свіжим ґрунтом.

Основний догляд за Лівістонією в домашніх умовах включає підтримку оптимального рівня вологості і температури. На молоді пальми слід звернути особливу увагу, оскільки вони більш вразливі до змін умов вирощування. Важливо регулярно поливати рослину, але не залишати грунт забагато вологим, щоб уникнути гнильці коренів. Крім того, Лівістонію потрібно розміщувати в розташованому на сонячній стороні помешканні, забезпечуючи їй достатнє освітлення.

Догляд

Догляд

Повністю догляд за пальмою Лівістона в домашніх умовах передбачає кілька основних етапів.

Більш уваги потребують молоді рослини. Коли лівістони ще маленькі, потрібно забезпечити їм достатню кількість світла, тепла і вологи.

Полив рослинам потрібно розумно контролювати. У навесні та влітку пальмам треба більше вологи, при цьому необхідно стежити, щоб грунт не пересох.

При стриманому поливі лівістона росте повільніше, але це сприяє його загартованості.

Також треба дотримуватися оптимальної температури, забезпечити потрібний рівень вологості в помешканні.

Догляд за пальмою Лівістона у домашніх умовах відбувається цілий рік, потребує постійного контролю і уваги до потреб рослини.

Пересадка

Пальма лівістона є досить молодою рослиною, і при клопотанні про її догляд в домашніх умовах часто може виникнути потреба у пересадці.

Пересадка пальми лівістона зазвичай рекомендується проводити щороку або кожні два роки, оскільки це сприяє її більш активному росту і здоров’ю.

Перед початком пересадки необхідно підготувати новий горщик або викопати яму в саду, якщо розмір лівістони цього вимагає.

Після того, як пальму лівістона вийняли зі старого горщика, слід обережно очистити коріння від землі і проінспектувати його на наявність паразитів або пошкоджень.

Тоді рослину можна помістити в новий горщик або яму, засипавши коріння землею з великим вмістом піску. Повністю заповнювати горщик з корневою системою лівістони далеко не потрібно, лише до половини. Потім пальму слід добре полити.

Після пересадки рослину слід розмістити на яскравому місці з розрідженим сонячним промінням і продовжити догляд за нею. Особливу увагу потрібно приділити поливу, щоб забезпечити нормальну вологозабезпеченість ґрунту.

Розмноження

Розмноження

Розмноження пальми Лівістона може відбуватися кількома способами. Один з них – розмноження насінням. Потрібно збирати насіння з дорослих рослин. Вони повинні бути повністю зрілі і насіння подібні на шари, що перекриваються. Потім насіння садять у вологий ґрунт і вкривають плівкою. Через деякий час насіння проростають і з’являються молоді рослини.

Умови догляду за молодими лівістонами майже такі ж, як і у дорослих рослин. Молоді рослини потребують частого поливу, але воду треба залишати стікати з піддона. Потрібно поливати рослини вранці або вечером, коли сонце не так сильно пече. Навесні, коли починається активний період росту, потрібно більше зволожувати грунт. На зиму полив треба зменшити, але зберегти вимогливий до вологи корінь.

Окремою метою розмноження є відокремлення дочірніх розеток від материнської пальми. Для цього потрібно чекати, поки розетка виросте і досягне певного розміру. Потім її можна обрізати ножицями з острими лезами і висадити в окремий горщик з підготовленим ґрунтом. Таким чином, з одного батьківського куща можна одержати кілька молодих рослин, які не відступають від морфологічних особливостей лівістона.

Шкідники

Шкідники

Розмноження пальми лівістона в домашніх умовах повністю залежить від правильного догляду за рослиною. Однак, іноді навіть при правильному догляді можуть з’явитися шкідники, які завдають шкоди пальмам. В таких випадках необхідно вжити заходів для їх знищення і захисту від подальшого поширення.

Одним з найпоширеніших шкідників, які можуть атакувати пальми лівістона, є павукові кліщі. Вони з’являються на рослинах зазвичай навесні, коли встановлюється більш сприятлива температура. Кліщі живуть на декоративних листках і живляться соком рослини. При виявленні павукових кліщів необхідно провести щоденну обробку пальми лівістона мильним розчином з додатком настою лаванди або настою алое вера. Після обробки слід знімати пошкоджені листки і проводити систематичний контроль.

Ще одним шкідником пальм лівістона є шовковики. Вони живуть на стеблах і листках рослин і харчуються їх соком. При повному розкритті шовковик покидає своє місце масового розповсюдження і перебуває на зарослах. Щоб уникнути появи шовковиків, слід ретельно доглядати за пальмами лівістона, регулярно здійснювати полив і обробку листя особливими препаратами. Також ефективним заходом захисту є встановлення в поблизості пальми лівістона рослин, які приймають небезпечних комах, наприклад, хижих комахарів або мухоловок. Це сприятиме природньому знищенню шовковиків і попередить їх поширення.

Загалом, передбачаючи можливість появи шкідників у пальм лівістона, необхідно систематично регулярно перевіряти рослини на наявність ознак шкоди, проводити профілактичні процедури та вживати заходи для знищення шкідників. Тільки так можна зберегти пальми лівістона від шкідливих насікомих і забезпечити їм оптимальні умови росту і розвитку.