Зооконтроль: операція “Порятунок чотирилапих”

Врятувати хоча б кілька життів краще, ніж не зробити нічого, впевнені волонтерки громадської організації “Маємо право” . Через їхні дбайливі руки пройшли десятки котів та собак. Серед них – нещасні, викинуті у свій час на смiтник чи на вулиці міста власними господарями, не пристосовані до життя тварини…

Безпритульні собаки гуляють містом

2015 рік, вересень. У Лозовій гуляють понад 1000 безпритульних собак, яких ніхто не відловлює. Про це повідомляє тодішній мер Лозової Сергій Степанов на зустрічі з квартальними. Фірма, що займалася відловом та перевезенням бродячих тварин до притулку у Харкові, перестає співпрацювати з управлінням ЖКГ Лозівської міськради, зазначає очільник міста. Підприємцям це невигідно.
Свої послуги пропонує інше підприємство. Однак вартість відлову однієї тварини у сягає 700 гривень – удвічі більше, ніж торік. Місто не укладає з відловлювачами договір через занадто високу ціну. У Лозовій повинен з’явитися притулок для тварин, впевнений Сергій Степанов. Бажано, щоб ним займалися волонтери.

 

 

Лозівські волонтери готові допомогти

2016 рік, березень. Міському голові передають звернення щодо створення притулку. Лозівські захисниці тварин знають: міська влада планує створити для бродяжок тимчасовий прихисток. Дівчата готові допомагати з його будівництвом та утриманням.
До волонтерського руху “Лозівчани за захист тварин” приєднуються ще 40 містян. Усі вони допомагають тваринам їжею, лікують та шукають для своїх підопічних нові домівки. Об’єднатися разом любителі тварин вирішили після того, як почули, що у Лозовій відловлюватимуть собак. Дівчата впевнені, що фірма, з якою міська влада укладає договір, просто вбиває зловлених тварин.
В управлінні ЖКГ міськради повідомляють: поки що у Лозовій лише відловлюють собак-безхатченків. Коштів на утримання притулку комунальникам не виділено. Волонтерам залишається чекати відповіді на своє звернення. Її мають отримати впродовж місяця.

Відлову — ні!

2016 рік, жовтень. Лозівські волонтери проводять акцію на захист безпритульних тварин. Під будівлею міської ради зоозахисники просять скасувати відлови. Натомість пропонують стерилізувати безпритульних тварин. Тоді чотирилапі не проявлятимуть агресію та не нападатимуть на людей, переконані волонтери.
Стерилізація – це справді один з виходів у ситуації з бродячими псами, погоджуються лозівські очільники. Така процедура для однієї тварини коштує близько 700 гривень. Однак немає гарантії, що після цього пес не буде агресивним.
Волонтери та керівники міста домовляються разом шукати шляхи вирішення проблеми. Поки що на створення притулку для тварин у місті бракує коштів.

Особливий притулок для тварин.

2018 рік, серпень. Вже 4 місяці у Лозовій функціонує незвичайний притулок для бродячих котів та собак. Його відкрили волонтери з тепер вже громадської організації “Лозівське товариство захисту тварин “Маємо право”. Тут збирають хворих тварин, лікують та шукають нових господарів.

Адресу притулку волонтери не називають. Побоюються, що лозівчани почнуть зносити туди всіх безпритульний тварин. А цей заклад обмеженого прийому тільки для котів та собак з травмами. На утриманні у волонтерів більше 30 тварин. Кожну з них свого часу врятували від хвороб чи голоду, розповідає голова ГО з захисту тварин «Маємо право» Аліна Безверхня.

Скрутні часи

2018 рік, грудень. У Лозовій вже близько року функціонує особливий притулок для котів та собак. До закладу потрапляють лише хворі бродяжки. Їх лікують та шукають нову родину. У волонтерів, які створили заклад, настають скрутні часи – майже закінчуються їжа, ліки та дрова, якими опалюють притулок. Небайдужі привозять харчі, медикаменти та ліки. Лозівчани допомогають чотирилапим пережити важкі часи.

Стерилізації — так!

2019 рік, січень. Місту все ще потрібен офіційний притулок. Тут можна було б хоч тимчасово прихистити більше котів та собак. Зоозахисниці наполегливо шукають небайдужих партнерів, підприємців, які могли б надати приміщення для цього. Аби бродяжок стало менше, Лозовій просто необхідний притулок та пункт безперервної стерилізації, впевнені волонтери.
Тим часом зоозахисниці продовжують лікувати підстрелених, побитих та хворих тварин в особливому притулку. Допомогають утриманцям притулку і мешканці міста: їжею, ковдрою чи медикаментами.

Притулку бути!

2019 рік, лютий. Волонтерам надають приміщення для пункту стерилізації тварин. Будівля знаходиться за містом.Зараз стан кімнат та коридорів далекий від норм, де можна проводити операції тваринам. Активісти планують прибирати в потрібних кімнатах та почати ремонт. Допомогти з відновленням приміщення обіцяє міське керівництво. За міський кошт допоможуть з ремонтом покрівлі, заміною вікон та іншим. На все приблизно планують відшукати 200 тисяч гривень. Пункту стерилізації для безпритульних тварин у Лозовій бути, радіють волонтерки. Це — маленька перемога. А далі буде…

Один коментар