Не усім по кишені: чим замінити яйця у рецептах

Відмовляються від яєць із багатьох причин. Це може бути певна дієта, алергія, вегетаріанство тощо. Цієї осені додалася ще одна причина. Стрімке зростання цін на яйця змушує багатьох господинь задуматись: чим можна замінити їх у рецептах?

Зібрали ідеї, як обійтися без яєць в рецептах улюблених страв.

Чим замінити яйця у тісті

Основне завдання яєць у тісті – поєднати інгредієнти. У такому разі одне яйце у випічці можна замінити на один з продуктів із цього переліку:
1 столова ложка кукурудзяного крохмалю і 2 столові ложки води, перемішати до однорідності.
2 столові ложки картопляного крохмалю.
2 столові ложки вівсяних пластівців і 2 столові ложки води (розмочити перед тим, як додавати в тісто) – підходить для млинців.
3 столові ложки майонезу. Врахуйте, що в складі майонезу, окрім пісного, є яйця. Тому не підходить для тих, хто дотримується посту.

Чим замінити яйця у бісквітах і брауні

Якщо яйця – основа бісквіту або брауні, то їх повноцінно не замінити нічим. Але якщо у рецепті 1-2 яйця, можна використати замінник. Яйця надають бісквітам і брауні вологості і пишності. Це завдання можуть виконати:
0,5 стиглого банана (зробити пюре).
3 столові ложки яблучного, грушевого, персикового, сливового або гарбузового пюре.
0,5 стиглого банана і 0,25 чайної ложки розпушувача.
1 чайна ложка соди та 1 столова ложка оцту.

Чим замінити яйця у сирниках

Якщо сир не дуже сухий, сирники можна приготувати і без яєць. Якщо сир сухий, замість одного яйця можна додати:
1 столову ложку картопляного крохмалю, 1 ст. ложку сметани та 1 ст. ложку води.
0,5 подрібненого стиглого банана.
2 столові ложки манної крупи.

Чим замінити яйця для змащування тіста

Перед тим, як покласти пироги в духовку, їх найчастіше змащують збитим яйцем. Тоді вони мають апетитну рум’яну скоринку. Однак випічку можна змастити одним із цих продуктів:
теплою водою;
сметаною;
розтопленим маслом;
молоком;
олією;
міцним чорним чаєм.
До речі, якщо до нижчеперелічених варіантів додати дрібку куркуми, випічка матиме гарний жовтуватий колір, або цукор 1:1 або 1:2.

Чим замінити яйця у соусах та кремах

Для приготування пісних соусів та заварних кремів можна використати:
50-60 г картопляного крохмалю на 1 літр води.
100-120 г кукурудзяного крохмалю (його потрібно удвічі більше) на 1 л води.
Щоб приготувати соус або крем, крохмаль спочатку розводять у невеликій кількості холодної води і влити, помішуючи, у крем/соус. Потім варити на слабкому вогні до майже необхідної густоти. Під час охолодження соус загусне ще більше.

Чим замінити яйця в котлетах і інших стравах з фаршу

Яйця додають до фаршу, щоб маса не розпадалася під час смаження. Але є й інші продукти, які не тільки утримають разом інгредієнти фаршу, а й додадуть готовому блюду м’якості (орієнтовно на 1 кг фаршу; обрати щось одне з переліку):
3 столові ложки пшеничного борошна.
2 столові ложки картопляного пюре.
1 сира картоплина, натерта на дрібній тертці.
1 шматок білого хліба, розмоченого у воді або молоці.
2 столові ложки кукурудзяного або картопляного крохмалю.
1 столова ложка вівсяних пластівців + 1 столова ложка води.
4 столові ложки круглого розвареного рису.


206