Мобілізація в Україні: уряд планує встановити випробувальний термін для контрактників

Уряд планує внести зміни в законодавство, яке регулює мобілізацію та військову службу в Україні. Розповідаємо про одне оновлення, представлене в законопроєкті.

У Верховній Раді депутати зареєстрували Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та проходження військової служби, відповідно до якого в Україні введуть випробувальний термін для військових, які хочуть вступити на службу за контрактом.

У пояснювальній записці вказано, що ініціатори хочуть привести положення Закону у відповідність зі Статутами Збройних Сил України.

Серед завдань планується встановити випробувальний термін для контрактників та встановити строки проходження військової служби за контрактом від 1 до 10 років, відмінівши 6-місячний термін.

“Реалізація акта забезпечить приведення деяких положень Закону України Про військовий обов’язок і військову службу у відповідність із раніше ухваленими законами, їх осучаснення щодо підготовки громадян до військової служби, їх приписки до призовних дільниць, призову на військову службу та проходження ними строкової військової служби; запровадження випробування при прийнятті на військову службу за контрактом, а також виокремлення норм, що застосовуватимуться в мирний час та особливий період (поза та в межах періодів проведення мобілізації, дії воєнного стану та стану війни) за результатами проведеного в державі правого режиму воєнного стану та у разі ймовірного оголошення стану війни”, ― говориться в пояснювальній записці.

Випробувальний строк у ЗСУ

Якщо військовослужбовці або призовники будуть хотіти перейти на контракт, то спочатку їм буде зараховуватися випробувальний термін. Тривалість такого випробувального терміну для потенційних контрактників становитиме від 1 місяця до півроку.

“Порядок проведення випробування встановлюється відповідними положеннями про проходження військової служби та іншими нормативно-правовими актами, якщо інше не передбачено законом”, ― повідомляють автори документа.

Якщо військовослужбовець не проходить випробувальний термін:

– якщо військовослужбовець не пройшов випробувальний термін, то то контракт із ним розривають достроково;
– якщо випробування проходила жінка, її звільняють від військової служби;
– якщо це був військовослужбовець-строковик, його відправляють назад для несення строкової служби.
– якщо не пройшов випробування резервіст, його відправляють у резерв.

Військовослужбовці, які пройшли випробувальний термін, продовжують проходження військової служби за контрактом відповідно у ЗСУ або інших військових формуваннях. Під час воєнного стану для контрактників, які не пройшли випробувальний термін, діють свої правила. Їх направляють для подальшого проходження служби у лавах ЗСУ.

Згідно з документом, випробувальний термін не потрібно буде проходити таким категоріям:

– курсантам вищих військових навчальних закладів;

– курсантам військових навчальних підрозділів вищої освіти;

– тим, хто раніше проходив військову службу.


342