Чернівецькі лікарі витягли з ока пацієнтки 10-сантиметрового гельмінта

У Чернівцях лікарі під час операції витягли з ока 55-річної пацієнтки 10-сантиметрового гельмінта. Відомо, що жінка звернулася до лікарів зі скаргами на почервоніння та набряк ока. У пацієнтки діагностували дирофіляріоз – гельмінтозне захворювання, яким можна заразитися при укусі комарів, кліщів та бліх.

Про випадок повідомили у Чернівецькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб у вівторок, 27 грудня. За даними медиків, чернівецька лабораторія серологічних досліджень виявила у 55-річної пацієнтки дирофіляріоз. Напередодні жінка звернулася до обласної лікарні у Чернівцях зі скаргами на почервоніння та набряк ока. Відтак лікарі витягли з ока пацієнти 10-сантиметрового гельмінта.

«Під час операції лікарі вилучили з кон’юнктиви правого ока жінки дорослу особину (Dirofilaria repens) довжиною 10 см»,– йдеться у повідомленні центру контролю та профілактики хвороб.

Медики зазначають, що дирофіляріоз – це гельмінтозне захворювання, яке супроводжується тяжким ураженням усіх органів і систем організму людини (серце, очі, головний мозок). Людина заражається при укусі кровосисних комах, в основному комарів (можливо також гедзів, кліщів, бліх). Личинка, з моменту укусу комара, починає рости і через 6 місяців досягає у довжину до 15 см.

Клінічно захворювання проявляється запальними вузлами, що нагадують пухлину, в місці якої відчувається свербіння та печія. Гельмінт може мігрувати під шкірою пацієнта до декількох десятків см/добу. У людей гельмінт зазвичай вражає очі, повіки, голову, шию, руки. Найчастіше дирофілярії видаляють при планових оперативних втручаннях, або випадково при видаленні атером та інших утворень шкіри, підшкірної клітковини тощо.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть
Ctrl+Enter