Командувач литовської армії заявив про неможливість надати Україні гаубиці та системи ППО

Вальдемарас Рупшис пояснив, чому Литва не може більше допомагати Україні гаубицями й системами ППО

Командувач Збройних сил Литви Вальдемарас Рупшис заявив, що на наступному засіданні Державної ради оборони країни він запропонує не передавати Україні самохідні гаубиці PzH 2000 і системи ППО NASAMS, які є на озброєнні литовської армії.

«У мене повинні бути інструменти. Ми не можемо виконувати завдання без відповідних можливостей, але ті можливості, які у нас є, перебувають на тій межі, коли ми вже не можемо віддавати», – сказав Рупшис журналістам на полігоні у Пабраді в середу, 26 жовтня, повідомляє LRT.

«Я внесу таку пропозицію. Ми повинні шукати інші засоби підтримки», – додав він.

За словами генерала, Литва могла б підтримати Київ озброєнням, якби швидко закупила нову зброю замість тієї, що використовується нині.

«Ми повинні розуміти, що у нас також є зобов’язання перед НАТО. Ми чітко заявили, які підрозділи ми надаємо НАТО. Це мають бути підрозділи, здатні вести неприцільний вогонь, або польова артилерія, маневрені підрозділи з вогневою міццю, а також засоби протиповітряної оборони для надання підтримки як приймаюча країна», – сказав Рупшис.

Нагадаємо, Сполучені Штати передали Україні перші системи протиповітряної оборони NASAMS.

Зауважимо, що Литва надавала Україні значну військову допомогу з перших днів війни. Литва, де проживає менше ніж 2,8 млн людей, надала Україні переносні системи ППО Stinger, протитанкові засоби, бронежилети й каски, міномети калібру 120 мм, стрілецьку зброю, боєприпаси, тепловізори. Також Литва надала безпілотники, антидронові засоби, радари спостереження, бронетранспортери M113, вантажівки та позашляховики, а ще безпілотник Bayraktar TB2 із боєприпасами, на який литовці збирали гроші. Також Литва надасть зимову форму для 25 тис. українських воїнів.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter