Українські євреї розкритикували Ізраїль за недостатню допомогу Україні

Уламки збитого в Україні іранського безпілотника

Українські євреї звернулися до президента, уряду, Кнесету та громадянського суспільства Ізраїлю з закликом допомогти Україні боротися з російською агресією. Відповідне звернення оприлюднив виконавчий спів-президент Асоціації єврейських організацій та общин України (ВААДУ) Йосиф Зісельс.

У зверненні йдеться, що унаслідок повномасштабного нападу Російської Федерації «євреї України страждають від бойових дій, окупації та воєнних злочинів російської армії так само, як і весь український народ, органічною частиною якого вони є».

«З перших днів масштабного вторгнення ми сподівалися на розуміння й підтримку від Ізраїлю. З моменту свого створення Ізраїль виборює існування проти фанатичного ворога, який поставив перед собою завдання його знищення. Народ Ізраїлю, як ніхто інший, знає, що таке, коли противник, будучи не в змозі виграти в конвенційній війні, вдається до тактики масованого цілеспрямованого терору проти мирних громадян. Нам гірко визнати, що наші сподівання на допомогу виявилися майже безрезультатними», – йдеться у зверненні.

Йосиф Зісельс наголосив, що Україна із закликом допомогти Україні зменшити кількість невинних жертв російської аґресії.

«Друзі, ще не пізно приєднатися до союзу демократичних і вільних країн. Україна потребує вашої допомоги. Щодня на наші міста обрушуються десятки безпілотників іранського походження. Ізраїль безумовно має технології ефективної боротьби з подібною загрозою. Допоможіть Україні зменшити кількість невинних жертв нелюдської аґресії. Займіть своє місце на світлій і справедливій стороні історії», – написав Йосиф Зісельс.

Зісельс констатував, що Росія – очевидна і відверта загроза всьому цивілізованому світу, яка обрала собі союзників на Близькому Сході, і це не Ізраїль, а «пасивна позиція псевдо-нейтралітету, яку обійняв уряд Ізраїлю, насправді грає лише на руку аґресору». Намагання ж не розгнівати Росію нічим не відрізняється від спроб задобрити терористів, «і Україна, і Ізраїль чудово знають, чим загрожує подібна лінія поведінки».

У зверненні нагадують, що надання Україні озброєння – основний фактор, що допомагає наблизити довгоочікуваний мир. Наразі листа підписали понад 106 діячів, серед яких екс-посол Ізраїлю в Росії Аркадій Мільман, публіцист Віталій Портніков, головний рабин Івано-Франківської області Рав Моше Колесник, директорка Центру єврейської освіти України Наталія Бакуліна, президент Єврейської кофедерації України Борис Ложкін та інші.

Після нападу іранських безпілотників Shahed на Київ міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до Ізраїлю з проханням надати зброю для протиповітряної оборони. Прохання відхилив міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц, в основному тому, що Ізраїль залежить від співпраці з Росією в проведенні рейдів ізраїльських ВПС у Сирії. Ізраїль, за його словами, надасть системи раннього попередження, але не засоби ППО.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter