Україна повернула з російського полону командирів «Азовсталі» та ще 210 військових

200 українських військових повернулися додому

Із російського полону звільнили 215 українських військових, зокрема керівний склад захисників «Азовсталі». 200 наших героїв обміняли на колишнього нардепа-зрадника Віктора Медведчука, п’ятьох командирів «Азовсталі» – на 55 російських полонених. Також звільнили 10 іноземців, які воювали за Україну. Цієї домовленості вдалося досягти за допомогою президента Туреччини Ердогана, проте командири «Азовсталі» до кінця війни не зможуть повернутися в Україну.

«Відбувся великий обмін полоненими. Він пройшов у декілька етапів і у дуже різних локаціях. З російського полону ми повернули 215 людей. Це військові, прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, ТРошники, митники, цивільні… Серед них – офіцери, командири, Герої України, захисники «Азовсталі» і вагітні жінки-військові», – написав після опівночі 22 вересня у Facebook керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

200 звільнених українців зустріли у Чернігівській області. Це 124 офіцери та 89 військових рядового й сержантського складу. На оприлюдненому відео видно, як один з визволених військових цілує українську землю після повернення додому.

Згідно з домовленостями, п’ятеро звільнених командирів будуть перебувати в Туреччині під особистим захистом Ердогана.

«Денис Прокопенко «Редіс», Сергій Волинський «Волина», Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко – командири з «Азовсталі» – вже перебувають у безпеці. Це результат особистих домовленостей президента Зеленського з президентом Ердоганом. П’ятьох героїв-командирів «Азовсталі» ми обміняли на 55 російських полонених, які не мають для нас жодного інтересу. А 200 наших героїв – на Медведчука, який вже дав усі можливі покази слідству», – додав Андрій Єрмак.

В.о. голови СБУ Василь Малюк наголосив, що обмін Віктора Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді.

«Медведчук – це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома», – зазначив Василь Малюк.

фото МВС

Згодом Володимир Зеленський підтвердив, що Сергій Волинський, Святослав Паламар, Денис Прокопенко, Олег Хоменко та Денис Шлега до кінця війни перебуватимуть у Туреччині, «у повній безпеці, у комфортних умовах і під особистою протекцією Президента Туреччини. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість з ними бачитися».

Також відомо, що серед звільнених є Герої України – командир Першого окремого батальйону морської піхоти Євгеній Бова та командир роти «Азову» Лев Пашко, а також начальник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, прес-офіцер «Азову» Дмитро Козацький, розвідник «Азову» Ілля Самойленко, парамедикиня Катерина «Пташка» Поліщук, старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов та вагітна на 9 місяці парамедикиня Мар’яна Мамонова.

Також серед звільнених з полону є 10 іноземців, які воювали за Україну і яким росіяни погрожували смертною карою. Вони вже перебувають у місті Ер-Ріяд (столиці Саудівської Аравії).

Із п’ятьма звільненими командирами «Азовсталі», які наразі залишаються у Туреччині, організували пряме включення з Анкари. Вони поспілкувалися з президентом Володимиром Зеленським і запевнили, що перебувають в задовільному стані, подякували за визволення та всім українцям за незламність.

Повний список звільнених з полону оборонців України під час обміну 21 вересня 2022 року можна переглянути тут.

«Спочатку нам пропонували повернути 50 наших людей в обмін на одного з тих, хто перебував у слідчому ізоляторі СБУ. Ми говорили. Наполягали. Число 50 зросло до двохсот. Вони вже в Україні. Я вважаю, це хороший результат… Ми памʼятаємо про всіх наших людей і намагаємося врятувати кожного українця. В цьому сенс України, наша сутність, цим ми відрізняємось від ворога. Ми цінуємо кожне життя!», – наголосив президент України Володимир Зеленський.

Нагадаємо, оборонці Маріуполя 82 дні героїчно захищали місто, їм вдалося зупинити наступ багатотисячного війська РФ і гідно давати відсіч. Згодом локалізація українських військових у місті звузилась до території металургійного заводу «Азовсталь». 16 травня вони отримали наказ зберегти життя і вийти з території заводу. Більшість військових взяли в полон. Тоді Міноборони Росії заявило, що у їхньому полоні 2439 українських військових з Маріуполя. Під час обміну полоненими 29 червня було визволено 95 оборонців «Азовсталі».

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter