Як правильно обрізати малину на зиму: крок за кроком керівництво

Як обрізати малину на зиму

Питання про обрізку малини на зиму часто стосується городників. Якщо у багатьох досвідчених городників пагони малини перед зимою були прибрані, то внаслідок цього навесні вони отримували добрий врожай. Тому обрізка малини перед зимовим періодом має велике значення для рослини. Частини, що мають бути обрізані – пагони, які були на малині тоді, коли вона плохо плодоносила.

Перед обрізкою малини потрібно дослідити сильні пеньки, що залишилися після попередньої обрізки. Адже це велика нагрузка на рослину. Якщо ці пеньки міцні, то можна залишити більше пагонів. Якщо вони слабкі, то краще погодувати малину раз в місяць, при цьому не виконувати обрізку.

Обрізавши малини, до навесні зберігаються сухою погодою, до проведення обрізки достатньо запастися папером, звичайної пластикової. Малину, якщо ви ще не прибрали частини, будуть обрізки. Тому перед обрізкою малини треба зробити надлежну асанацію городу. Заметіть, якщо гарненько не прибрати малини на зиму, то порядок і чистота в ній буде гарантовано.

Варто чи не варто обрізати малину

Варто чи не варто обрізати малину

Обрізка малини – це важливе питання, яке стосується вирощування цієї рослини. Від належного обрізання залежить не тільки збереження здоров’я малини, а й віддача врожаю. Тому, якщо ви хочете, щоб ваша малина продовжувала добре родити, потрібно знати правила обрізки.

При обрізці малини спочатку потрібно прибрати сухі, пошкоджені або хворі пагони, а також ті, що зовсім не плодоносять. Потім переходять до більш глибокої обрізки: видаляють пенки під корінь, що після цього стимулює появу нових сильних пагонів. Якщо малина уже має добрий досвід росту, то можна проводити обмежену обрізку – прибрати тільки верхні частини пагонів, що збудуються на зиму. Такі обрізки допоможуть зберегти і встановити форму малини, яку стихія не змогла перекрошити.

Однак, перед проведенням обрізки малини слід пам’ятати, що деякі сорти малини не рекомендуються розрізати, оскільки вони мають властивість рости дуже повільно після таких процедур. Звичайно, це стосується малини, що росте на своїх коренях. Коли обрізка гібридних сортів малини, правила можуть бути іншими, причому велика роль в цьому грає досвідчений городар. Тому перед обрізкою малини слід з’ясувати, до якого сорту належить ваша рослина і які ризики можуть виникнути. Навесні після обрізок ви можете побачити, наскільки правильно провели обрізку малини, а також, на скільки змінився врожай після обрізок – то все найкращий показник правильності обрізки вашої малини.

В якому місяці обрізати малину на зиму

Малина – це смачна і корисна ягода, яка приносить багато врожаю. Проте, щоб отримати якісний врожай, рослину потрібно правильно обробляти, у тому числі й обрізувати. Одне із найважливіших питань, яке стосується обрізки малини, – в якому місяці це робити на зиму.

Відомо, що обрізка малини на зиму повинна бути проведена після збору врожаю, проте варто враховувати такі моменти:

  • Якщо пеньки малини сильно забагато розрослися та нав’язні, то прибрати зайві пагони можна досить рано – у серпні.
  • Однак, якщо малина добре плодоносить і пагони достатньо здорові, то обрізки краще відкласти на березень, перед активним стартом вегетації.
  • Перед зимою, бажано видалити усі сухі та пошкоджені пагони, а також ті, на яких відсутні вічка – саме ці пагони не принесуть урожаю. Це краще робити навесні, коли пагони ще не розпустилися на 100% та не заліплені листям.

Отже, вирішуючи питання, в якому місяці обрізати малину на зиму, потрібно керуватися конкретними умовами і погодними умовами місцевості. Для досвідчених садівників, можливо, є прийняттям проводити обрізку малини на зиму якнайближче до найхолоднішої частини року, щоб уникнути появи задерев’янілих пагонів, які будуть не приносити плоди в наступному сезоні. Необхідно ретельно видалити обрізані пагони та додатково обрізати корінь рослини, а потім залишити малину на зиму.

Як правильно обрізати малину на зиму інструкція

Як правильно обрізати малину на зиму інструкція

Початкові рекомендації

Початкові рекомендації

Для правильного обрізання малини на зиму, варто мати певний досвід роботи з цією рослиною. Це стосується як досвідчених городників, так і початківців, які хочуть досягнути максимального врожаю. Обрізка малини – це важливе питання, яке впливає на загальний розвиток рослини і її врожайність.

Основні правила обрізки малини

Перед обрізкою малини потрібно прибрати всі сухі, хворі і пошкоджені пагони. Також слід відсікти сильно загущені гілки для забезпечення нормальної циркуляції повітря та світла. При обрізці малини потрібно уважно досліджувати частини пагонів, оскільки саме вони впливають на наступний ріст та розвиток рослини.

Для отримання гарного врожаю малини в майбутньому, слід видалити всі пагони, що ростуть з кореня малини та забирають сили основній рослині. Це потрібно робити, бажано на початку осінніх робіт. Таким чином, рослина матиме достатньо часу відновитися та підготуватися до зими.

Коли краще обрізати малину

Коли краще обрізати малину

Краще обрізати малину на зиму в середині осені, перед початком морозів. Це дозволить запобігти відмерзанню весняних пагонів, зберігаючи енергію для росту та розвитку рослини в наступному році. Якщо обрізка відбувається після настання заморозків, малина може постраждати, тому рекомендується вкончати всі роботи до холодів.

Приклад обрізки малини

Початковим етапом обрізки малини є видалення плодових пагонів, які після плодоношення втрачають свою активність. Для цього потрібно добре дослідити кущ малини та зробити розрізи неподалік від кореня. Потім потрібно прибрати всі сухі та нездорові пагони, які не дають нових пагонів росту та розвитку.

Рекомендується все це робити обережно та уважно, дотримуючись основних правил обрізки малини. Якщо коренева система рослини не пошкоджена, то наступного року вона з радістю подарує шикарні плоди.

Особливості обрізки ремонтантної малини

Перед початком обрізки ремонтантної малини, необхідно позбавитися від всіх старих пагонів. Корінь, на якому ростуть малинові чагарники, потрібно сильно обчистити від сухих листків та бруду. Також рекомендується провести обрізку кореневої системи, щоб стимулювати розростання нових корінців.

Навесні, коли місцева температура прогрівається, можна приступати до обрізки пеньків. Тому, щоб не пошкодити живу тканину, слід прибрати лише сухі, пошкоджені чи хворі пагони. Якщо раніше малина обрізалася неправильно, необхідно звернути увагу на правильну форму пеньків.

Після того, як пеньки вже обрізані, можна приступати до обрізки пагонів. Обережно видаліть всі зайві пагони біля пенька. Не залишайте занадто багато пагонів, оскільки переобтяження рослини може погіршити її ріст та родючість. Краще залишити кілька сильних та здорових пагонів.

Одне з важливих питань, що стосується обрізки малини, – якщо у вас уже є досвід з обрізкою, оцініть розмір малинового куща. Якщо малина занадто розрослася, необхідно провести проблемний контроль та зменшити кількість пагонів. Це допоможе забезпечити правильне поширення світла та повітря усіма частинами малини, а також полегшить збір урожаю.

Важливо прибрати всі старі та некоректні пагони. Після обрізки багаторічної малини, буде добре приступити до обсадження нових пагонів. Вони допоможуть підтримувати рівновагу між листям та плодами, а також підвищати врожайність ремонтантної малини.

Кілька корисних порад

Кілька корисних порад

Якщо стосується обрізки малини на зиму, основна увага повинна бути приділена пагонам та кореню рослини. Перед початком обрізки слід видалити усі старі та хворі пагони, щоб не заражати здорові частини малини.

Коли ви робите обрізки, слід пам’ятати, що малина обрізається навесні перед появою нових пагонів. Якщо ви прибрати всі пагони осенью, то ви втратите весь врожай.

Необхідно буде обрізати лише сильні пагони та ті, які зростають з пеньків. Якщо у вас є досвідчені в садівництві люди, то вони зможуть вам показати, як правильно здійснювати обрізки, тому можна попросити їх допомоги.

Після обрізки малину необхідно підживлювати добривами, щоб стимулювати її ріст та розвиток. Також слід видалити всі пеньки та зачіпаючі пагони, щоб рослина мала більше місця для росту та набирала силу перед новим сезоном.

Якщо ви правильно обріжете малину на зиму і правильно підготуєте її до наступного сезону, то вона буде здорово рости та дарувати вам смачний врожай. Запам’ятайте, що правильна обрізка – це основа успішної культури малини.