Президент пояснив, чому влада не попередила українців про вторгнення Росії

Володимир Зеленський пояснив, чому українців не попередили про повномасштабне вторгнення Росії

Президент України Володимир Зеленський заявив, що якби влада попередила українців про вторгнення Росії завчасно, то окупанти захопили б Україну за три дні. Як пише «Українська правда» про це голова держави розповів в інтерв’ю американському виданню The Washington Post.

За його словами, від початку масштабного вторгнення Росії, Україна почала втрачати від 5 до 7 мільярдів доларів на місяць.

«Якби ми це повідомили (що Росія готує вторгнення – ред.) – а цього хотіли деякі люди, яких я не буду називати, – тоді я б втрачав 7 млрд доларів на місяць, починаючи з жовтня минулого року, і в той момент, коли росіяни справді атакували, вони б нас захопили за три дні. Я не кажу, чия це була ідея, але загалом наше внутрішнє відчуття було правильним: якщо ми посіємо хаос серед людей перед вторгненням, росіяни нас зжеруть. Тому, що під час хаосу люди тікають з країни», – розповів він.

Зеленський додав, що після 24 лютого Україна була «настільки сильною, наскільки могла», і ті люди, які залишилися в країні і захищали свої домівки, зупинили просування російських окупантів. На його думку, хаос під час опалювального сезону восени 2021 року призвів би до того, що уряду України не існувало б, а всередині країни була політична війна.

«Частина наших людей виїхала, але більшість залишилася тут, воювали за свої домівки. І як би цинічно це не звучало, але це люди, які все зупинили», – розповів він.

Володимир Зеленський заявив, що під час воєнного часу державний механізм функціонує по-іншому. Президент також сказав, що у грудні-лютому українці виводили гроші з економіки, і влада не обмежувала це їхнє право, попри ефект на економіку.

«Одна справа, коли хаос контрольований і це воєнний час – ти керуєш державою по-іншому. Ви можете відкрити кордон, закрити кордон, атакувати, відступати, захищатися. Ви можете взяти під контроль свою інфраструктуру. І зовсім інша ситуація, коли у вас немає військової ситуації чи надзвичайного режиму, а у вас є держава, якою керує величезна кількість різних чиновників та інституцій. А мінус 7 млрд доларів на місяць навіть без зброї – це вже велика війна для нашої країни», – зазначив Зеленський.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter