Україна зможе повернути захоплені РФ території, – екс-глава ЦРУ

Девід Петреус вважає, що Україна може відвоювати захоплені Росією території

Американський генерал, колишній глава ЦРУ Девід Петреус вважає, що Україна може відвоювати захоплені Росією території. Про це він сказав в інтерв’ю Bild.

«Справді, здається все більш імовірним, що українські війська зможуть повернути більшу частину, ймовірно, навіть всі території, які були окуповані російськими військами в останні місяці», – заявив Петреус.

За його словами, російський наступ дедалі більше гальмується: у травні Росія випускала 20 тис. артилерійських снарядів на день, наразі це «лише близько 5 тис. снарядів».

«Якщо НАТО та інші західні держави продовжуватимуть виділяти ресурси нинішніми темпами, […] я вірю, що українські збройні сили зможуть зупинити подальше просування Росії, яке російські війська здійснюють з 24 лютого, і відбити завойовані території», – сказав Петреус.

Причиною цього, за його словами, є те, що потроху дають про себе знати поставки сучасної реактивної артилерії типу HIMARS і високомобільних артилерійських систем, таких як німецька Panzerhaubitze 2000 і французька CAESAR. Українські військові все краще знищують ключові позиції росіян, такі як склади боєприпасів і транспортні вузли.

«Мене надзвичайно вразила не лише рішучість, цілеспрямованість і дух українських сил безпеки та людей, але й їхня надзвичайна винахідливість, креативність, майстерність і постійно зростаюча професійна компетентність», – каже Петреус.

Водночас Петреус попереджає про наслідки для Європи, якщо не українці, а росіяни виграють жахливу війну в Україні.

«Військовий успіх Росії в Україні, який я вважаю дуже малоймовірним, був би катастрофічним для європейської безпеки», – сказав Петреус.

Він припускає, що це «зрозуміли не лише в Європі, а й загалом глави держав та урядів НАТО визнали, що необхідно вжити заходів, щоб Росія не досягла успіху».

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter