ДБР відреагувало на інформацію ЗМІ про знищення матеріалів резонансних справ

ДБР заявило про інформаційну атаку і почало розслідувати втручання в його роботу

Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження за фактом втручання в його роботу після публікації в ЗМІ інформації про знищення його працівниками частини матеріалів у резонансних справах на початку війни. Водночас відомство частково підтвердило знищення окремих носіїв із секретною інформацією.

«На початку гарячої фази війни Росії проти України Державне бюро розслідувань, як і інші правоохоронні органи, знищило лише ті окремі матеріальні носії секретної інформації щодо яких були відповідні законодавчі вимоги, регламентовані “Порядком організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях”», – сказано в повідомленні ДБР, опублікованому в середу, 13 липня.

Додамо, що у згаданій публікації була також відповідь Офісу генпрокурора, у якій зазначалося, що прокурори не давали погодження на знищення цих матеріалів. ДБР пояснило це тим, що «погодження прокурорів для знищення таких документів вимагається лише в умовах мирного часу, тоді як знищення секретної інформації в умовах воєнного стану цього не передбачає».

ДБР назвало свої дії «правомірними» і наголосило, що вони жодним чином не впливають на якість і повноту розслідування будь-яких кримінальних проваджень.

«Звинувачення Бюро у, нібито, безпідставному знищенні важливих матеріалів, які ускладнюють подальше розслідування резонансних справ – не відповідає дійсності. Мета таких повідомлень – дискредитувати Бюро в умовах воєнного часу та розбалансувати усю правоохоронну систему, а також вивести з-під відповідальності окремих чиновників та високопосадовців, що вчинили незаконні дії чи бездіяльність», – заявили у відомстві.

Також ДБР повідомило про відкриття кримінального провадження за фактом втручання у роботу правоохоронного органу і заявило, що проти нього ведеться «інформаційна атака».

Нагадаємо, 8 липня журналістка Ірина Ромалійська опублікувала на сайті «Настоящее время» (проект «Радіо Свобода») інформацію про те, що ДБР нібито знищило матеріали в низці резонансних справ. У ньому йшлося, що частину матеріалів було знищено в Києві перед початком вторгнення, а частину нібито вивезли до Хмельницького і знищили там. У своїй публікації Ромалійська посилалась на документ, який отримала від своїх джерел у правоохоронних органах.

Журналістка стверджувала, що у прес-службі ДБР їй відмовлялися підтверджувати або спростовувати цю інформацію, а натомість звинувачували її в маніпуляціях.

У публікації йшлося, що під знищення нібито потрапили матеріали справ «Харківських угод», Майдану, «вугільної справи» Медведчука, справи про «зубожіння армії» та інших.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter