Канада погодилась повернути відремонтовану турбіну «Газпрому»

Канада поверне Німеччині відремонтовану російську турбіну, необхідну їй для газопроводу «Північний потік-1», попри заперечення з боку України. Про це у заяві оголосив міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон. Турбіна, побудована в Канаді компанією Siemens, була відправлена на ремонт до Монреаля та залишалася там деякий час через санкції проти Росії. За твердженнями російської сторони саме через відсутність цієї турбіни не працює «Північний потік-1».

«Канада надасть обмежений у часі і такий, що підлягає скасуванню, дозвіл Siemens Canada на повернення до Німеччини відремонтованих турбін «Північного потоку-1», – заявив міністр.

Він зазначив, що таке рішення дозволить підтримати здатність Європи мати доступ до надійного та доступного джерела енергії у той час, як вона продовжує відмовлятися від російських нафти та газу. За його словами, дозвіл вирішили видати після обговорень із «європейськими друзями та союзниками» та Міжнародним енергетичним агентством.

Раніше віце-канцлер Німеччини, міністр економіки Роберт Габек в інтерв’ю виданню Bloomberg закликав Канаду вирішити питання із затримкою турбіни компанії Siemens. Німецькі чиновники побоювалися, що Росія використає цю проблему як привід для закриття «Північного потоку-1», а це перешкодить Німеччині заповнити свої резервуари для зберігання газу перед зимою.

«За відсутності необхідного постачання природного газу економіка Німеччини постраждає від значних труднощів, а самі німці будуть під загрозою того, що з наближенням зими не зможуть опалювати свої будинки», – заявив Вілкінсон.

Генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон назвав ситуацію «дуже поганим прецедентом винятку з санкцій». А також зазначив, що Канада, на жаль, піддалася тиску. Проте йому зрозуміла логіка такого рішення.

«Канада повертає турбіну і очікується, що Газпром повністю відновить транзит газу до Німеччини (+100 млн м3 на добу). Це дозволить Європі продовжити накопичення газу на зиму та повинно призвести до зниження цін на газ, які вже досягли рівня 1800-1900 дол. за тис. м3», – пояснив Макогон.

Щоправда, на його переконання, навіть після повернення турбіни «Газпром» знайде привід і далі скорочувати постачання до ЄС. Він зазначив, що поставкам перешкоджає «бажання Газпрому продовжувати шантажувати Європу».

Нагадаємо, що у кінці травня Україна просила Німеччину призупинити «Північний потік-1».

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter