Україна офіційно кандидат на вступ у ЄС. Що це нам дає?

Європейська Рада офіційно надала Україні статус кандидата на вступ у Європейський союз. Без перебільшень – це історична подія і величезний крок вперед до нашого євроінтеграційного майбутнього.

Коротко поясню чому це так важливо:

  1. Передусім це змінює парадигму відносин між Україною та ЄС, де обидві сторони ще чіткіше дивляться одне на одного як на партнерів.

Для нас – це потужний політичний сигнал і юридичне закріплення, що ми одного дня таки приєднаємось до Європейського союзу. А це, у свою чергу, спонукатиме нас швидше реалізовувати реформи.

Натомість країни-члени ЄС тепер чіткіше бачитимуть в Україні партнера, з яким можна співпрацювати. Крім цього, це для них підтвердження того, що ми таки прагнемо впроваджувати європейські практики у сфери нашого життя.

Зазначу, що статус кандидата тепер мають сім країн: Україна, Молдова, Туреччина, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія, Албанія.

  1. Країна-кандидат отримує доступ до фінансових інструментів ЄС, а саме: до Інструменту передвступної підтримки (IPA).

Така допомога може надаватися через гранти, інвестиції або як технічна допомога (відповідним інструментом користувались Західні Балкани та Туреччина). Також Україна може отримати доступ до індивідуальних програм економічної допомоги від ЄС.

  1. Зі статусом кандидата Україна буде більш привабливою для іноземних інвесторів.

Статус кандидата означає, що ми активніше будемо адаптовувати своє законодавство до європейського. Навіть перед самітом Верховна Рада ухвалила низку важливих для ЄС законів: ратифікувала Стамбульську конвенцію, ухвалила антикорупційну стратегію, прийняла закон про захист лісів тощо.

Така тенденція повинна зберігатись. Бо чим активніше ми інтегруємо своє законодавство в ЄС – тим більш привабливою Україна стає для зовнішніх інвесторів.

Щоб «закріпити» своє кандидатство Україна також має виконати сім кроків, задекларованих Єврокомісією. Серед них: призначити нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, впровадити законодавство про процедуру добору суддів Конституційного суду, завершити перевірку доброчесності у члени Вищої ради юстиції тощо. Тож сподіваюсь: з цим не будемо зволікати.

Що далі? Далі має розпочатись етап переговорів, який є найтривалішим в процесі приєднання до ЄС і якого нам також потрібно домогтися. В основі переговорів лежить правова система Європейського союзу, яка складається з 35 глав і стосується різних сфер (правосуддя, антикорупції, фіскальної політики тощо).

Переговори відбуваються по кожній сфері окремо. І лише коли закриваються всі питання в одній сфері, розпочинаються переговори по наступній.

Тому швидкість нашого приєднання до Євросоюзу залежатиме від швидкості реалізованих нами реформ. Як сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен: прогрес повністю залежать від України. Вірю, що в нас все вийде.

Майбутнє України – в Європейському союзі.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть
Ctrl+Enter