Польща з 1 липня зупинить виплати на утримання українських біженців

Польща з 1 липня зупинить соціальні виплати на утримання українських біженців, але з деякими винятками. Таким чином країна хоче стимулювати українців шукати роботу і заробляти. Йдеться про виплату 40 злотих на добу на харчування і проживання, заявив заступник міністра внутрішніх справ Польщі, урядовий уповноважений у справах біженців Павел Сефернакер.

«Ми переконані, що багато людей у Польщі здатні стати незалежними і адаптуватися», – сказав Сефернакер в ефірі телеканалу TVP Info, пише Rzeczpоspolita.

Водночас виплати залишать для:

  • людей з інвалідністю;
  • вагітних;
  • багатодітних.

Уряд у спеціальному законі про допомогу біженцям з України спочатку гарантував виплати на перші 60 днів. Місяць тому він продовжив термін ще на 60 днів, однак це продовження було останнім.

«Ми виплачуємо величезні соціальні кошти – від 300 злотих для кожного до 500+ злотих на кожну дитину та інші. Крім того, ми бачимо, що багато українців шукають роботу, знаходять її і дають собі раду. Ми хочемо стимулювати інших бути активними. Чотири місяці повного захисту – це, на нашу думку, достатній час», – сказав журналістам високопоставлений політик правлячої у Польщі партії ПіС, але побажав залишитися анонімним.

Водночас дослідження показують, що лише 17% українських біженців проживають у польських сім’ях, тоді як 71% живуть на власні кошти.

Наразі у Польщі очікують на ухвалення спеціального закону, який дозволить фінансувати мовні курси для українців, що дозволить їм краще реалізувати себе на ринку праці.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter