Настоянка прополісу: переваги, корисні властивості та різноманітні сфери застосування

Настоянка прополісу корисні властивості та сфери застосування

Настоянка прополісу – це засіб, який має багато корисних властивостей і застосовується в різних сферах життя. Для приготування настоянки потрібно мати прополіс – природний продукт бджолиної діяльності. Прополіс можна придбати в аптеках або випарувати самостійно. Його варто збирати в шкірінах перги. Перегнуюємо прополіс на порошок та робимо настоянку. Рекомендована концентрація прополісу в настоянці становить 20 г на 100 мл розчину.

Для приготування настоянку прополісу, необхідно взяти емалевану посудину, підготовлений прополіс та спиртову емульсію. Одну частку прополісу (20 г) змішуємо з чотирма частинами спирту (80 г) в темному і прохолодному місці протягом 3-4 тижнів. Рекомендована температура для зберігання настоянки становить від 15 до 20 градусів. Щодня необхідно струсити ємність з настоянкою протягом кількох хвилин. Після цього настоянку можна закапувати у носовій частині порожнини по 2-3 мілілітри кілька разів на день.

Прополіс має багато корисних властивостей, тому його можна використовувати у різних сферах життя. Настоянка прополісу має протимікробну, протизапальну та ранозагоювальну дію. Завдяки своїм властивостям, прополіс використовується в медицині для лікування вірусних захворювань, грипу, відновлення імунної системи та запобігання запальних процесів.

Способи приготування

Способи приготування

Настоянку прополісу можна приготувати кількома способами. Якщо вона приймається власною порцією, то з цією метою потрібно мати спеціальні емність із темним склом. Вона повинна бути в прохолодному місці. Процес приготування триває кілька годин. Зазвичай прополіс повинен бути замочений у спирті протягом 2-3 днів, після чого готову настоянку проціджують і приймають.

Інший спосіб приготування полягає у закапуванні настоянки прополісу в якості засобу для лікування. Зазвичай цю методику використовують для застосування настоянки в лікуванні різних захворювань. Для цього прополіс розчиняють в спирті в пропорції 1:10 (на 10 грам спирту беруть 1 грам прополісу). При цьому настоянку слід робити виключно у скляній посудині, а склянку накривають кришкою і поміщають в прохолодне затишне місце на кілька днів. Щодня її слід трусити, а потім проціджувати.

Третій спосіб приготування передбачає використання меду. Для приготування такої настоянки потрібно взяти 100 мілілітрів прополісу і детально подрібнити. Далі додавати до нього 200 мілілітрів меду та 100 мілілітрів спирту. Все добре перемішувати, а потім помістити в прохолодне місце на кілька годин або краще на кілька днів.

Застосування

Застосування

Настоянка прополісу має широке застосування в різних сферах життя. Вона вважається ефективним засобом для підтримки імунітету і профілактики захворювань. Також, даний продукт можна використовувати як засіб зовнішнього застосування для шкіри.

Для приймання настоянки прополісу необхідно розчиняти кілька крапель у холодній воді або молоці. Курс застосування зазвичай триває 10-15 днів. Якщо хочеться зробити настоянку самостійно, то для цього необхідно розчиняти 10-15 грамів прополісу у 100 мілілітрах спирту і залишати на добу в темному і прохолодному місці. Потім можна приймати по 30-40 крапель на день, розчиняючи їх у невеликій кількості води.

Прополіс має корисні властивості, які можуть бути корисними в боротьбі з певними захворюваннями. Його можна використовувати при зашморгах, вірусних захворюваннях, грипі, пневмонії та інших захворюваннях дихальних шляхів. Також прополіс може бути ефективним при загостреннях хронічного проктиту, запаленнях слизової оболонки рота і інших захворюваннях.

Даний продукт також має властивості протизапальні та антибактеріальні, тому він може бути використаний як засіб для зовнішнього застосування при різних виразках, ранах, опіках та інших проблемах шкіри. Для цього достатньо закапувати декілька крапель настоянки на ватний тампон і прикласти до проблемного місця на декілька хвилин. При регулярному застосуванні прополіс допоможе покращити стан шкіри і прискорити процес загоєння.