40-річну депутатку з Буковини звинувачують у продажі гуманітарної допомоги

Подружжя намагалося продати мікроавтобус за 4,5 тис. доларів

Депутатку Заставнівської міськради Юлію Джус та її чоловіка підозрюють у продажі мікроавтобуса Volkswagen LT28, який був призначений для Збройних сил України. Відомо, що депутатка також очолювала місцеву благодійну організацію. Транспорт був завезений в Україну як гуманітарна допомога. За даними правоохоронців, подружжя намагалося продати мікроавтобус за 4,5 тис. доларів США.

Як у понеділок, 30 травня, повідомила прес-служба Чернівецької обласної прокуратури, депутатці однієї з міських рад Чернівецького району та голові благодійної організації та її чоловікові оголосили про підозру у розкраданні гуманітарної допомоги підозрюється чоловік депутатки – член правління благодійної організації (ч. 3 ст. 201-2 КК України).

«Під час воєнного стану депутатка разом зі своїм чоловіком організували незаконну реалізацію гуманітарної допомоги.Зокрема, подружжя намагалось продати за 4 500 дол. США завезений в якості гуманітарної допомоги в Україну транспортний засіб марки Volkswagen LT28, призначений для передачі ЗСУ», – йдеться у повідомленні прокуратури.

У прес-службі прокуратури ZAXID.NET уточнили, що підозрюваною у розкраданні гуманітарної допомоги є 40-річна депутатка однієї з міськрад Чернівецького району, місто, в якому працює фігурантка, правоохоронці не розголошують. Наразі вирішується питання щодо обрання депутатці та її чоловікові запобіжних заходів.

Про цей випадок повідомила і прес-служба МВС, зазначивши, затримання одного з фігурантів справи відбулося ще у середині травня. «Керівниця та член громадської організації налагодили схему продажу цивільним особам транспортних засобів, які були привезені з-за кордону як гуманітарна допомога для потреб військовослужбовців Збройних сил України. Однак транспортні засоби передавали не захисникам, а продавали стороннім особам», – йдеться у повідомленні прес-служби.

Як повідомило місцеве видання «Молодий Буковинець» з посиланням на чернівецького депутата, йдеться про депутатку Заставнівської ради та її чоловіка. «За його словами, подружжя є засновниками громадської організації, яка надає волонтерську допомогу ЗСУ та внутрішньо переміщеним особам. Громадську організацію засновано ще у 2013 році», – зазначає видання.

Пізніше стало відомо, що підозрюваною у продажі гуманітарної допомоги є депутатка Заставнівської міськради Юлія Джус та її чоловік Василь. У своєму відеозверненні Юлія Джус назвала справу підставою і пояснила, що мікроавтобус був куплений за особисті кошти, а ввозився через кордон як гуманітарна допомога тому, що не відповідав рівню євро-5.

«Авто, про яке так багато говорять, куплене за наші особисті з чоловіком кошти на початку травня, про що є відповідні виписки з банківського рахунку. У зв’язку з тим, що автомобіль вантажний і мав рівень євро-4, завезти його через звичайне розмитнення у мене не було можливості. Про це я дізналася після того, як із тим людьми, які стояли в черзі, щоб розмитнити своє авто, відстояли два дні. Тому вирішили завезти авто, щоб не втрачати сплачені за нього особисті кошти як гуманітарну допомогу для громадської організації з подальшою можливою передачею для ЗСУ», – зазначила Юлія Джус.

«Я не виправдовуюся, бо не маю за що. Просто хочу показати, як на рівному місці малюють справи та роблять підстави. Це у воєнний час», – додала депутатка.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter