Росіяни зруйнували музей з оригіналами всесвітньо відомих художників у Маріуполі

Так виглядала будівля Художнього музею ім. Архипа Куїнджі у Маріуполі до обстрілу

Російські окупанти знищили будівлю Художнього музею ім. Архипа Куїнджі у Маріуполі. Тут зберігалися оригінали робіт всесвітньо відомих майстрів, зокрема українських художників – Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської, Михайла Дерегуса та інших. Їхня доля наразі невідома. Про це у середу, 23 березня, повідомили у Telegram-каналі Маріупольської міської ради.

«Фонд музею налічував приблизно 2 тисячі експонатів, враховуючи твори живопису, декоративно-ужиткового мистецтва, графіки та скульптури. У музеї зберігалися оригінали робіт українських художників – Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської, Михайла Дерегуса та інших. Їхня доля наразі невідома», – повідомили в Маріупольській міській раді.

За словами голови Національної спілки художників України Костянтина Чернявського, оригіналів робіт Архипа Куїнджі на момент обстрілу в музеї не було. Там залишалися лише копії авторства Андрія Яланського й Олександра Ольхова.

У повідомленні не зазначено, коли саме відбувся обстріл будівлі, але на сторінці музею у Вікіпедії вказано, що будівлю було зруйновано внаслідок прямого влучання авіабомби 21 березня.

Музей ім. Архипа Куїнджі відкрили в Маріуполі в 2010 році в садибі Геоцинтова. Будівля зведена у 1902 році у стилі модерн. Експозиція музею містила близько двох тисяч експонатів.

Маріуполь вже три тижні постійно обстрілюють російські війська. У місті вже фактично не залишилося вцілілих будинків. Полк «Азов» у середу, 23 березня, опублікував відео з дрона, де видно масштаби руйнувань міста російською армією.

Нагадаємо, раніше росіяни розбомбили драмтеатр в Маріуполі, де ховались сотні людей. Також під час атаки росіян під Києвом згорів музей, де зберігалися роботи Марії Приймаченко, експозицію вдалося врятувати.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter