На Закарпатті затримали російського шпигуна, який вивчав ставлення до РФ

СБУ на Закарпатті затримала агента ФСБ, який збирав дані про настрої мешканців західноукраїнських областей та про їх ставлення до Росії. Відомо, що шпигун працював на території Закарпатської області з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про затримання агента повідомила прес-служба СБУ у неділю, 6 березня. «СБУ викрила агента ФСБ Російської Федерації, який з першого дня війни в Україні збирав дані про настрої мешканців західної України та їх ставлення до Росії на тлі війни. Ворожого шпигуна затримали в одному з населених пунктів Закарпаття», – йдеться у повідомленні прес-служби СБУ.

Наразі ніяких деталей щодо затримання агента ФСБ на Закарпатті у місцевому управлінні СБУ не розголошують, правоохоронці обіцяють надати інформацію згодом.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України затримала на Закарпатті російського шпигуна, який фотографував об’єкти критичної інфраструктури і передавав цю інформацію окупантам. Чоловік орендував житло у Берегівському районі, оселившись у регіоні зовсім недавно. Під час обшуків у шпигуна виявили готівку в російських рублях, картки російського банку, газові балончики та револьвер.

P.S. У понеділок, 7 березня, прес-служба СБУ повідомила, що у затриманого на Закарпатті шпигуна ФСБ виявили документи на ім’я Олександр Шипулін. Відомо, що займався в Україні пошуком мікробіологічних лабораторій подвійного призначення, збирав інформацію про політичну ситуацію та проводив проросійські інформаційні операції.

У агента був псевдонім «Гєлєн», а його куратором є співробітник ФСБ Олександр Щипіцин. Сам агент нібито працює у Казанському інституті Євразійських та міжнародних досліджень. Також СБУ встановила московського координатора цього агента, – ним виявився офіцер 5-ї Служби Департаменту оперативної інформації ФСБ Росії Хрустальов Сергій Миколайович.

Як уточнили ZAXID.NET у прес-службі Закарпатської обласної прокуратури, 51-річний громадянин Росії, агент ФСБ Олександр Шипулін, окрім завдань щодо збору та передачі інформації про суспільно-політичні та економічні процеси в Україні, на замовлення ФСБ мав підготувати низку фейкових публікації у ЗМІ. Метою інформаційних вкидів було тиражування закликів до «вигнання націоналістичних угруповань задля порятунку великих міст», критики дій української влади, а також тих, хто, рятуючись від війни, евакуює свої сім’ї в інші регіони України чи закордон.

Гроші за свою роботу громадянин Росії отримував через банківські рахунки 41-річної співмешканки. Агента ФСБ разом зі співмешканкою правоохоронці затримали у Мукачівському районі.

Обом затриманим уже оголосили про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 109 ККУ (пособництво у діях, вчинених з метою захоплення державної влади). Шпигуна та його співмешканку взяли під варту без права внесення застави.

Хроніки вторгнення Росії. Одинадцятий день у прямій трансляції ZAXID.NET

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter