ЄС і США ввели санкції проти Путіна і усієї російської верхівки

Європейський Союз і Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти президента Росії Володимира Путіна та її міністра закордонних справ Сергія Лаврова у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Відповідний документ опубліковано в офіційному журналі ЄС.

Європейські санкції також вводяться проти прем’єр-міністра Росії Михайла Мішустіна, заступника голови Ради безпеки Дмитра Медведєва, спецпредставника президента з питань екології Сергія Іванова і міністра внутрішніх справ Володимира Колокольцева. Загалом у цьому списку – 98 людей.

Під американські санкції, крім Путіна і Лаврова, потрапили міністр оборони Росії Сергій Шойгу й начальник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов.

Також Путін і Лавров потрапив під санкції Канади, адже, як заявив прем’єр-міністр цієї країни Джастін Трюдо, «ці чоловіки несуть найбільшу відповідальність за смерті та руйнування, що відбуваються в Україні».

Крім того, під американські санкції потрапили як великі державні так і приватні банки, включаючи «Сбербанк» і «Альфа-Банк». Утім, для кожного з цих банків санкції відрізнятимуться. Російські банки також потрапили і під санкції ЄС.

Також Євросоюз ввів обмеження на експорт товарів і технологій, необхідних для російського сектору оборони та безпеки, заборонив експорт товарів та технологій до Росії, необхідних для авіаційної та космічної галузей. Центробанку та уряду обмежений доступ до ринку капіталу ЄС. Заборонено надання держфінансування чи фінансової допомоги для торгівлі з Росією та інвестицій у її економіку.

Серед російських підприємств, на які накладено обмеження, виявилися 60 провідних компаній російського військово-промислового комплексу, літакобудівних та кораблебудівних компаній, у тому числі авіабудівні компанії «Сухой» та «Туполєв».

Нагадаємо, що світ суттєво посилив тиск на Росію після того, як вона 24 лютого напала на Україну.

Перед цим Росія потрапила під санкції за визнання «незалежності» окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter