Мешканцю Закарпаття винесли вирок за заклики до захоплення влади

Мешканця Закарпатської області засудили до двох років обмеження волі за заклики до повалення державної влади і створення власних «органів самоврядування» у громадах. Відомо, що агітатор з Воловця упродовж двох років публікував у Facebook дописи про необхідність зміни влади. Закарпатець також поширював дописи і тексти Анатолія Балахніна, якого СБУ затримувала за спроби створити свою «республіку Україна». Прихильники цього руху створювали фейкові органи влади у різних областях.

Як зазначається у вироку Ужгородського міськрайонного суду, мешканець Воловця Анатолій Мальованець, який є адміністратором спільноти «Громадське суспільство Воловеччини» у Facebook, систематично поширював заклики до зміни конституційного ладу та повалення державної влади.

Зокрема, закарпатець протягом 2020-2021 років агітував до створення власних «органів місцевого самоврядування» і закликав «брати громади у свої руки і під контроль». Наявність у дописах Анатолія Мальованця закликів до повалення державної влади підтвердила лінгвістична експертиза. Під час обшуків у чоловіка вдома також виявили канабіс.

У суді закарпатець свою вину не визнав, проте суд вважав докази у справі достатніми і визнав мешканця Воловця винним за двома статтями – ч. 2 ст. 109 та ч. 1 ст. 309 ККУ (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади; незаконне придбання, зберігання наркотичних засобів). За скоєне чоловікові призначили два роки обмеження волі. Крім того, обвинуваченого зобов’язали відшкодувати понад 14 тис. грн за проведення експертиз.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter