Екс-військовий під виглядом переселенця працював на Росію в Черкасах

СБУ затримала агента під час виконання чергового завдання росіян

Служба безпеки України затримала в Черкасах агента російської воєнної розвідки, який допомагав окупантам корегувати ракетні удари по місту. Чоловік виявився колишнім українським військовослужбовцем з тієї частини Херсонщини, яка станом на 23 травня перебуває під російською окупацією.

Як повідомила СБУ, агент збирав розвіддані про місця базування і переміщення українських військових та систем протиповітряної оборони на території України. Він – мешканець тимчасово окупованої частини Херсонщини, який на початку повномасштабного вторгнення підтримав загарбників і запропонував їм свою допомогу у війні проти України. Офіс генпрокурора уточнив, що затриманий у минулому був військовослужбовцем. Згодом через месенджер на нього вийшов кадровий співробітник російської воєнної розвідки з пропозицією негласної співпраці.

За вказівкою росіян, агент прибув на Черкащину для проведення розвідувально-підривної діяльності як переселенець. На території регіону зрадник збирав інформацію про місця розташування Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури.

«Особливо його цікавили локації систем ППО, українських військових шпиталів, а також заводів, мостів і дамб. Отримані відомості російський агент передавав окупантам у вигляді електронних геолокацій з підтверджуючими фото. Розвіддані потрібні були загарбникам для корегування повторних повітряних ударів по території регіону», – сказано в повідомленні СБУ.

Контррозвідники СБУ затримали зрадника в Черкасах під час фотофіксації українського об’єкта критичної інфраструктури й передачі відповідного звіту до російської воєнної розвідки. Під час затримання в нього знайшли мобільний телефон, який він використовував для виконання ворожого розвідувального завдання.

Чоловікові вже повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Йому загрожує довічне ув’язнення. Поки триває досудове розслідування, він перебуває під вартою без права внесення застави.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter