Болгарія анонсувала надання Україні нового пакета військової допомоги

Болгарія готує нову партію військової допомоги Україні зі зброї та боєприпасів, які вже потрібно замінювати, повідомив міністр оборони Тодор Тагарев.

За його словами, У пакеті будуть зброя та боєприпаси, які є на складах Болгарії, їх не треба закуповувати. Більшість із цього уже прострочене або перебуває наприкінці терміну служби, тобто у будь-якому випадку боєприпаси треба замінювати.

«У деяких випадках навіть деякі системи, які не повністю працездатні. Вони [українці] готові і такі взяти», – сказав Тагарев в інтерв’ю радіо «Свободна Европа».

Нагадаємо, попередній парламент у грудні 2022 року ухвалив перше рішення про надання військової допомоги Україні. Тимчасовий уряд передав цю допомогу, однак президент Румен Радев виступив проти відправки зброї та боєприпасів до Києва й порадив новому уряду не допускати цього в майбутньому. Однак новий кабінет міністрів дотримується іншої позиції.

«Ми розуміємо і поділяємо цю необхідність надавати допомогу Україні тим, чим можемо», – сказав міністр оборони Тодор Тагарев.

Інформація про обсяги та вартість зброї з цього пакета, як і з попереднього, відсутня, але, за словами міністра, обсяги допомоги в новому пакеті можна порівняти з попереднім пакетом.

Як нагадує радіо «Свободна Европа», кілька днів тому в інтерв’ю брюссельському виданню Politiko Тагарев заявив, що Болгарія приєднається до спільної ініціативи Євросоюзу із закупівлі снарядів для України. Дотепер тимчасовий уряд виступав проти цієї ініціативи, і країна не була її частиною.

У жовтні 2022 року видання EurActiv писало, що Болгарія є одним із найбільших непублічних постачальників зброї Україні. У січні 2023 року німецьке видання Die Welt писало, що на початку війни Болгарія таємно забезпечила Україну третиною боєприпасів та 40% дизпалива. При цьому через внутрішні політичні розбіжності снаряди передавали таємно. Також торік болгарський парламент дозволив ремонтувати українську військову техніку.