МЗС України рекомендувало послу Грузії виїхати у Тбілісі через ситуацію з Саакашвілі

3 липня Саакашвілі, який зараз перебуває у тбіліській клініці “Вівамед”, дистанційно приєднався до засідання суду вперше з лютого цього року і показав, як схуд в ув’язненні

Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі підтвердив, що їде з України через дипломатичну ситуацію, пов’язану з відмовою Грузії передати громадянина України Михеїла Саакашвілі. Інформацію про те, що він покине країну, Георгій Закашвілі підтвердив у середу, 5 липня, передає Interpressnews. Про таку розмову повідомило також МЗС України.

Міністерство закордонних справ викликало Георгія Закарашвілі та висловило рішучий протест через погіршення стану Михеїла Саакашвілі. Колишнього президента Грузії та громадянина України затримали під час таємного перетину кордону у жовтні 2021 року, після чого його стан значно погіршився.

«Грузинському дипломату було наголошено, що таке ставлення до Міхеіла Саакашвілі є абсолютно неприйнятним. Грузинська влада має припинити знущання з громадянина України. У зв’язку з цим послу Грузії в Україні Георгію Закарашвілі було запропоновано повернутися до Тбілісі для проведення консультацій задля пошуку шляхів вирішення ситуації, що склалася», – повідомили в МЗС України.

За словами Закашвілі, в МЗС України він зустрівся із заступником міністра, який попросив його покинути Україну протягом 48 годин. Посол має поїхати до Грузії для проведення консультацій щодо ув’язненого Михеїла Саакашвілі.

«Вчора вранці я мав зустріч із заступником міністра закордонних справ України. Він пояснив мені позицію України щодо Саакашвілі й попросив мене залишити країну для проведення консультацій у Грузії протягом 48 годин після цієї зустрічі, на що я, очевидно, погодився, оскільки це було прохання та вимога Президента України», – повідомив Георгій Закарашвілі.

Посол заявив, що пояснив Україні позицію Грузії. Зокрема, Закашвілі підкреслив, що Грузія заперечує неналежне ставлення до колишнього президента Грузії та українського громадянина Михеїла Саакашвілі.

Міністерство закордонних справ Грузії висловило глибоку стурбованість рішенням української влади вислати посла Грузії з території України для консультацій.

«Ця акція є крайньою формою ескалації дипломатичних відносин, і дуже прикро, що офіційний Київ йде на такий крок проти дружньої держави та народу», — йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства Грузії.

Нагадаємо, 3 липня Володимир Зеленський закликав Грузію передати Міхеїла Саакашвілі Україні для лікування, відреагувавши на критичний стан колишнього президента Грузії. Також Володимир Зеленський доручив МЗС відкликати посла Грузії й висловити йому рішучий протест через знущання з Саакашвілі.

Михеїла Саакашвілі затримали у жовтні 2021 року в Грузії, куди він таємно повернувся, звинувативши його й зловживанні службовими повноваженнями. Тоді в МЗС України прокоментували затримання Саакашвілі, заявивши, що йому надаватимуть відповідну підтримку.

Екс-президент оголосив про голодування, яке тривало до кінця листопада. Колишній президент Грузії припинив голодування після того, як його госпіталізували до військового шпиталю в Грузії, а згодом повернули до ув’язнення. Попри неодноразові заклики України та Європарламенту передати Саакашвілі за кордон для лікування, Грузія виключила цей варіант.